Οι panalletes είναι ένα ισπανικό αμυγδαλωτό, που δεν σερβίρεται σαν κύριο γλυκό αλλά σαν κέρασμα. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα καταλανικό κέρασμα που μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε φούρνο στην Καταλονία από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Η βάση για αυτά τα μπισκότα γίνεται με αλεσμένο αμύγδαλο, είναι βασικά αμυγδαλωτό, αλλά η κάθε οικογένεια προσθέτει και κάτι διαφορετικό. Σε αυτήν εδώ τη συνταγή το διαφορετικό συστατικό είναι η πατάτα για καλύτερη υφή. Μπορείτε να αλέσετε τα αμύγδαλα μόνοι σας σε ένα μπλέντερ.
Όμως πρέπει να τα ασπρίσετε και να αφαιρέσετε τις φλούδες από πριν. Τα παραδοσιακά panalletes είναι καλυμμένα με κουκουνάρια, αλλά αυτές τις μέρες δίπλα τους μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες γεύσεις όπως καρύδα, καφέ, σοκολάτα, φράουλα ακόμα και κυδώνι!
Η συνταγή είναι:
- 1 κιλό σκόνη αμυγδάλου
- 800γρ ζάχαρη
- 200γρ βρασμένη πατάτα ή γλυκοπατάτα
- ξύσμα μισού λεμονιού (προαιρετικά)
Για dressing:
- 700γρ κουκουνάρι
- 150γρ αποξηραμένη καρύδα
- 1 αυγό για επάλειψη
- προαιρετικά κεράσια, στιγμιαίο καφέ, σκόνη κακάο, αμύγδαλα
Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιείτε την πατάτα με ένα πιρούνι και ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το αμύγδαλο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Σχηματίστε μια μπάλα και καλύψτε το μπολ, αφήστε το για 2 ώρες. Πλάθετε ξανά την μπάλα καθώς χτυπάτε το αυγό σε ρηχό μπολ.
Για να ντύσετε με κουκουνάρι: Τοποθετήστε τα κουκουνάρια σας σε ένα πιάτο ή μπολ. Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και κάντε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Τοποθετήστε τα στο μπολ με τα αυγά και περιστρέψτε τα έτσι ώστε να είναι βρεγμένα τριγύρω και βάλτε τα γρήγορα στο πιάτο με τα κουκουνάρια. Με την παλάμη του χεριού σας, περιστρέψτε την μπάλα έτσι ώστε τα κουκουνάρια να κολλήσουν στη ζύμη. Για να συμπληρώσετε τα κενά χωρίς ξηρούς καρπούς, πιάστε μερικά με τα χέρια σας και πιέστε τα έτσι ώστε να κολλήσουν όμορφα.
Για να τα ντύσετε με καρύδα ή τα προαιρετικά υλικά: Τοποθετήστε την αποξηραμένη καρύδα σε ένα πιάτο. Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και σχηματίστε μικρά μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο χτυπημένο αυγό και την αποξηραμένη καρύδα στη συνέχεια. Τυλίξτε τα με την παλάμη των χεριών σας ώστε να καλυφθούν τελείως. Με τα δάχτυλά σας, τσιμπήστε το πάνω μέρος της μπάλας προς τα πάνω για να δημιουργήσετε πυραμίδα.
Επαλείψτε κάθε διαφορετικό τύπο panalletes με χτυπημένο αυγό, ειδικά το κουκουνάρι και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-250C. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.