Σίδηρος καρδιακές παθήσεις: Θα μπορούσε να υπάρχει συσχέτιση των δύο;


Θα μπορούσε ο ελάχιστος ή ο υπερβολικός σίδηρος να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις; Περίπου 1 στα 10 νέα κρούσματα καρδιακών παθήσεων σε μεσήλικες μπορεί να προληφθούν εάν είχαν επαρκή επίπεδα σιδήρου στη διατροφή τους. “Τα ευρήματά μας βασίζονται σε μια μελέτη παρατήρησης και επομένως μπορούν να αναφέρουν μόνο τις συσχετίσεις και όχι την αιτιότητα”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Benedikt Schrage. “Τούτου λεχθέντος, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι ένας κατάλληλος στόχος για προληπτικά μέτρα στον γενικό πληθυσμό και υποστηρίζει τη διεξαγωγή δοκιμών που διερευνούν την αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης σιδήρου σε άτομα με λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου”. 

Η σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και καρδιακών παθήσεων δεν είναι σαφής. Αλλά ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ισορροπία στο σώμα και τον μεταβολισμό της ενέργειας, που μπορεί να είναι ένας δυνητικός σύνδεσμος, είπε ο Schrage. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σιδήρου συνήθως δεν καταναλώνουν αρκετό μέταλλο στη διατροφή τους ή δεν μπορούν να επεξεργαστούν το σίδηρο που λαμβάνουν, είπε. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνουν κρέας. πουλερικά; αυγά; θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του τόνου, των χτένων και των γαρίδων · λαχανικά όπως σπανάκι και γλυκοπατάτες και φασόλια, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.

Άλλες καλές διαιτητικές πηγές περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα ψωμιά και ζυμαρικά και φρούτα όπως φράουλες και καρπούζι. “Η συμπλήρωση σιδήρου καθαυτό παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αρκεί η συνολική πρόσληψη να είναι επαρκής. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν αρκετό σίδηρο μέσω των εντέρων. Για αυτά τα άτομα, η ενδοφλέβια θεραπεία με σίδηρο μπορεί να είναι μια επιλογή.” Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις με έλλειψη σιδήρου είναι πιο πιθανό από άλλους να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν. Η χορήγηση ενδοφλέβιου σιδήρου βελτιώνει τα συμπτώματα, τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με ανεπάρκεια σιδήρου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η τρέχουσα μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 12.000 Ευρωπαίους άνδρες και γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 59. Σε περίπου 13 χρόνια, οι ερευνητές αναζήτησαν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, θάνατο λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν αυτό που ονομάζεται λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αρκετό σίδηρο, αλλά όχι αρκετό στο αίμα για να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Αυτά τα άτομα ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και ήταν επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τα επόμενα 13 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, το 18% των συμμετεχόντων πέθανε, το 5% από αυτούς από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, το 9% διαγνώστηκε με καρδιοπάθεια και το 6% με εγκεφαλικό. Η έλλειψη σιδήρου συνδέθηκε με 24% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, 26% αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και 12% υψηλότερου κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με έλλειψη σιδήρου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όταν ο Schrage και οι συνεργάτες του υπολόγισαν την επίδραση της έλλειψης σιδήρου σε διάστημα 10 ετών, διαπίστωσαν ότι το 5% όλων των θανάτων, το 12% των καρδιαγγειακών θανάτων και το 11% των νέων διαγνώσεων καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να αποδοθούν σε έλλειψη σιδήρου. Αλλά μην βιαστείτε να αγοράσετε συμπληρώματα σιδήρου ακόμα. Ο Δρ. Gregg Fonarow, διευθυντής του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας Ahmanson-UCLA, είπε ότι υπάρχουν μικτά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ σιδήρου και καρδιακών παθήσεων.

“Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και έλλειψη σιδήρου επωφελούνται από ενδοφλέβια θεραπεία σιδήρου. Δεν υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου από το στόμα στην καρδιακή ανεπάρκεια”. Για τις καρδιακές παθήσεις, τα μέχρι τώρα ευρήματα σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου και τον κίνδυνο είναι περίπλοκα. “Τόσο η ανεπάρκεια σιδήρου όσο και η υπερφόρτωση σιδήρου έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου”. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να συμπληρώνουν την πρόσληψη σιδήρου για να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις. “Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και, τελικά, προοπτικές τυχαιοποιημένες δοκιμές προτού εξεταστεί η θεραπεία με οποιαδήποτε μορφή σιδήρου για τροποποίηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ