Το… Ελληνικό της Εύβοιας και τα βιομηχανικά κουφάρια


Πριν από περίπου ένα χρόνο κυβερνητικές διαρροές ήθελαν την υλοποίηση μίας εμβληματικής επένδυσης στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Shelman στο Βασιλικό Εύβοιας είτε στον τουρισμό -“το Ελληνικό της Εύβοιας”- είτε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το εγχείρημα είχε ανάλογη τύχη με μία αντίστοιχη κυβερνητική εξαγγελία. Αυτή της πώλησης των μονάδων της κλωστοϋφαντουργίας ΕΝΚΛΩ στο λουξεμβουργιανό fund Aiglon​​​​, που θα επέτρεπε να επιστρέψει η ζωή στην κλωστοϋφαντουργία Λαναρά, γεγονός που αποτελούσε ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα.

Ωστόσο, τα σχέδια για την επαναλειτουργία ιστορικών βιομηχανικών μονάδων όχι μόνο έχουν ναυαγήσει, αλλά οι πτωχευμένες βιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένες οφειλές από τη μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος. Το τελευταίο θα πάψει να επιβαρύνει τις χρεοκοπημένες βιομηχανίες, αλλά μόνο για το 2018, με αποτέλεσμα πτωχευμένες εταιρείες, που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και πολλά χρόνια, να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά χρέη.

Οι μονάδες των χρεοκοπημένων βιομηχανιών

Στην περίπτωση της ΕΝΚΛΩ, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, το εγχείρημα της επαναλειτουργίας, μέσω επενδυτή που θα αγόραζε τα εργοστάσιά της, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο φιάσκο. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξαν υποψήφιοι αγοραστές στους πλειστηριασμούς, που είχαν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα μέσα στον Οκτώβριο και αφορούν:

– τα κλωστήρια Μαρώνειας, με τιμή εκκίνησης 4 εκατ. ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και 5.283.000 ευρώ για το κτήριο επιφάνειας 18.978 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 46,8 στρεμμάτων.

– τα κλωστήρια Ροδόπης, με τιμή εκκίνησης για τον εξοπλισμό τα 2.180.000 ευρώ και 4.495.000 ευρώ για το κτήριο επιφάνειας 16.493 τ.μ. που είναι σε οικόπεδο 37,9 στρεμμάτων. Τα κλωστήρια Ροδόπης και Μαρώνειας βρίσκονται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

– τα κλωστήρια Στενημάχου στη Νάουσα που αποτελούνται από τρία εργοστάσια. Ως τιμή εκκίνησης για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, είχε οριστεί το ποσό των 5.102.000 ευρώ. Για τα κτήρια επιφάνειας 43.915 τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδο 123 στρεμμάτων, το τίμημα είχε οριστεί σε 7.184.000 ευρώ.

Ανύπαρκτο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις εγκαταστάσεις της Shelman στο Βασιλικό της Χαλκίδας. Το ακίνητο, επιφάνειας 400 στρεμμάτων, της πτωχευμένης βιομηχανίας ξύλου, που περιλαμβάνει βιομηχανική μονάδα (121,5 χιλ.τ.μ.) και εξοπλισμό, βγήκε, πρόσφατα, σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης ύψους 26 εκατ. ευρώ. Το asset διαθέτει ιδιόκτητο λιμάνι, που είχε εμπνεύσει κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για την αξιοποίησή του μέσω μίας μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης στα πρότυπα του Ελληνικού ή του Costa Navarino.

Στα αζήτητα είναι και οι μονάδες της βιομηχανίας πλαστικών Πετζετάκις, όπως και τα εργοστάσια της Nutriart σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, παρά τους επαναλαμβανόμενους πλειστηριασμούς, δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι η Καραμολέγκος έχει αγοράσει την επωνυμία Κατσέλης, αλλά όχι τις εγκαταστάσεις ή τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ