Εάν έχετε συχνά στομαχόπονο μετά το φαγητό, δεν είστε οι μόνοι. Αυτό διαπιστώνει μια νέα έρευνα, όπου αποδεικνύεται πως 1 στους 10 ανθρώπους βιώνει συχνό πόνο που σχετίζεται με το γεύμα. Αυτό περιλαμβάνει το 13% των γυναικών και το 9% των ανδρών. Είναι μάλιστα πιο συνηθισμένο σε ηλικίες 18 έως 28 ετών (15%), σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 54.000 ανθρώπους από 26 χώρες. Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με το γεύμα εμφανίζουν συχνότερα και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν φούσκωμα, πρήξιμο στο στομάχι, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού μετά το φαγητό ή να χορταίνουν πολύ γρήγορα. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν δυσκοιλιότητα και διάρροια, καθώς και περισσότερη ψυχολογική δυσφορία και άλλα συμπτώματα.
Συνολικά, το 36% των ερωτηθέντων στην έρευνα με συχνό πόνο που σχετίζεται με το γεύμα είχε άγχος, σε σύγκριση με το 25% αυτών με περιστασιακά επεισόδια και το 18% αυτών με κανένα. Τα άτομα με συχνές κρίσεις κοιλιακού άλγους ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (35%) σε σύγκριση με εκείνα με περιστασιακά συμπτώματα (24%) και εκείνα με κανένα (17%). Έχουν επίσης μεγαλύτερο φορτίο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη ή δύσπνοια, τα οποία συνδέονται με μεγάλη δυσφορία και προβλήματα λειτουργίας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν αγωνία και αναστάτωση στην καθημερινή ζωή.
Συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια εμφανίστηκαν στο 30% αυτών που ανέφεραν συχνό πόνο μετά το φαγητό. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το 20% αυτών με περιστασιακά συμπτώματα και το 10% άλλων. Το ίδιο ισχύει για τα συμπτώματα φούσκωμα και κοιλιακή διάταση, έδειξαν τα ευρήματα. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το γεύμα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν διαγιγνώσκονται διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το φούσκωμα. Πρόκειται για μια κατηγορία προβλημάτων υγείας γνωστά ως DGBI, δηλαδή διαταραχές των αλληλεπιδράσεων εντέρου-εγκεφάλου.
Στην κλινική πράξη, η αξιολόγηση της συσχέτισης γεύματος σε όλους τους ασθενείς με DGBI θα μπορούσε να είναι μείζονος σημασίας για τη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια προσέγγιση πολυεπιστημονικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε μια διαδικτυακή συνάντηση της United European Gastroenterology. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε περιοδικό και υποβληθούν σε κριτική από ομότιμους ερευνητές και επιστήμονες.