Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα 4/10) ότι εντός της ημέρας θα αποκατασταθεί η λειτουργία των κομμένων «κόκκινων τηλεφώνων» με τη Νότια Κορέα, διαύλων επικοινωνίας για περίπτωση έκτακτων καταστάσεων, παροτρύνοντας ταυτόχρονα τη Σεούλ να εντείνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπαινίχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως θα προχωρούσε στο βήμα αυτό. Οι γραμμές είχαν κοπεί στις αρχές Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας της Πιονγκγιάνγκ για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Είχαν αποκατασταθεί μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έναν χρόνο.
Το KCNA διευκρίνισε ότι η λειτουργία των συνδέσεων θα αποκατασταθεί στις 09:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο προέτρεψε τη Σεούλ να εκπληρώσει τα «καθήκοντά της» για να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Κιμ προέτρεψε τη Νότια Κορέα να εγκαταλείψει την προσέγγιση των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και των «ψευδαισθήσεων» για τα βορειοκορεατικά εξοπλιστικά προγράμματα και την ανάπτυξη δικού της προηγμένου οπλοστασίου.
«Οι αρχές της Νότιας Κορέας θα όφειλαν να καταβάλουν θετικές προσπάθειες να μπουν οι σχέσεις βορρά-νότου στον σωστό δρόμο και να εκπληρώσουν τα σημαντικά καθήκοντα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να διανοιχθεί λαμπρή προοπτική στο μέλλον», σύμφωνα με το KCNA.
Η ένταση ανέβηκε αφότου κόπηκαν οι γραμμές. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε εναντίον νέας «κρίσης ασφαλείας» και προχώρησε σε σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικού πυραύλου, νέου αντιαεροπορικού πυραύλου και «στρατηγικού» πυραύλου Κρουζ που δυνητικά μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Οι οπλικές δοκιμές υπογράμμισαν ότι η απομονωμένη χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει ολοένα πιο προηγμένα συστήματα, με φόντο το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ενώ κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εχθρική πολιτική» η Πιονγκγιάνγκ λέει πως είναι διατεθειμένη να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Σεούλ αν ο νότος εγκαταλείψει αυτή που αποκαλεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
Αναλυτές θεωρούν ότι η προσέγγιση καρότου και μαστιγίου της Πιονγκγιάνγκ αποσκοπεί αφενός στην εξασφάλιση διεθνούς αναγνώρισης της χώρας ως πυρηνικής δύναμης και αφετέρου στο να μπει σφήνα στη σχέση της Σεούλ με την Ουάσινγκτον, υπολογίζοντας στην πρόθεση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να αφήσει σημαντική κληρονομιά στο πεδίο της διπλωματίας προτού ολοκληρώσει τη θητεία του τον Μάιο του 2022.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.