Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Αθήνας – Παρισιού – Ποια τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και ο οπλισμός των νέων πλοίων που θα αποτελέσουν τις βασικές μονάδες κρούσης του ελληνικού Στόλου
Το κατάλληλο «χτύπημα» την κατάλληλη στιγμή πραγματοποίησε η Ελλάδα αναφορικά με την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών Belh@rra.
Η Χώρα μας εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την γεωπολιτική «καραμπόλα» που προκάλεσε η τριμερής συμφωνία ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας – Αυστραλίας, γνωστή πλέον ως AUKUS, προχωρώντας σε νέα διαπραγμάτευση με τη Γαλλία και τελικά στην απόκτηση των φρεγατών Belh@rra, με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Πρόκειται ουσιαστικά για την «αναγέννηση» του ελληνικού Στόλου που αποκτά νέα υπερσύγχρονα πλοία, με βαρύτατο οπλισμό και εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό και ηλεκτρονικό πόλεμο. Είναι δεδομένο πως το Πολεμικό μας Ναυτικό περνάει στη νέα εποχή, με τις τρεις φρεγάτες Belh@rra και τις τρεις κορβέτες GoWind να αποτελούν τα επόμενα χρόνια τις βασικές μονάδες κρούσης του Ελληνικού Στόλου, ο οποίος γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Naval Group, οι φρεγάτες FDI κατασκευάζονται στο ναυπηγείο του ομίλου στο Lorient, όπου η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης, μόλις μπήκε στην παραγωγή.
Ειδικότερα, η FDI HN είναι φρεγάτα πρώτης κατηγορίας, ενώ συγκεντρώνει «τις καλύτερες τεχνολογίες της Naval Group, της Thales και της MBDA, η οποία θα προμηθεύσει τους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3c».
Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.
Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο Naval Group.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Belharra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον αντιαεροπορικό πόλεμο με το ραντάρ Sea Fire που διαθετει.
Σύμφωνα με τον Naval Group, τα 32 κελιά της μπορούν να περιέχουν ισάριθμους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Aster.
Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων, διαθέτει ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους κατά πλοίων, όπως οι Exocet, και είναι εξοπλισμένη με ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) και τέσσερις τορπιλοσωλήνες.
Επίσης, οι φρεγάτες θα είναι πλήρως διαλειτουργικές με τους στόλους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνει η κατασκευάστρια εταιρία, η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη χώρα που διαθέτει αυτή την φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που παράγονται, από πέντε για το Γαλλικό Ναυτικό, σε οκτώ συνολικά, με option για μία ακόμη.
Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, βάσει του οποίου, εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί ή προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ INFOGRAPHIC ΤΟΥ NEWSBOMB.GR