Ικανοποίηση εκφράζουν τα γαλλικά Μέσα για την αμυντική συμφωνία Αθήνας-Παρισιού για τις φρεγάτες Belharra στον απόηχο της σύμπραξης ΑUKUS ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία που άφησε εκτός τη Γαλλία. Τα πρώτα δημοσιεύματα από την Τουρκία φανερώνουν ενόχληση.
Για μία ευχάριστη είδηση για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία μετά την πρόσφατη «προδοσία» της Αυστραλίας στο θέμα των υποβρυχίων κάνουν λόγο τα Μέσα Ενημέρωσης στη Γαλλία αναφερόμενα στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για την πώληση φρεγατών Belharra.
Le Monde:
Η Γαλλία πουλά τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα, δύο εβδομάδες μετά την κρίση υποβρυχίων με την Αυστραλία
Η σύμβαση που εκτιμάται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ο κατασκευαστής θα είναι η γαλλική Naval Group, η οποία επηρεάστηκε από την ακύρωση της παραγγελίας από την Αυστραλία.
Αυτό δεν είναι το «συμβόλαιο του αιώνα», όπως εκείνο με τα δώδεκα αυστραλιανά υποβρύχια που τελικά ακυρώθηκαν από την Καμπέρα την Πέμπτη (16 Σεπτεμβρίου), αλλά το πρόγραμμα θα δώσει νέα πνοή στο γαλλικό κολοσσό. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, ενώ η Ελλάδα αισθάνεται όλο και περισσότερο την απειλή από την παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Le Figaro:
«Η Γαλλία θα πουλήσει τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα», μεταδίδει η εφημερίδα Le Figaro. «Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν σύμβαση για την παραγγελία τριών φρεγατών από την Αθήνα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.
Η απόκτηση από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, στο Λοριάν, αποτελεί «ένδειξη εμπιστοσύνης και απόδειξη της ποιότητας της γαλλικής προσφοράς», δήλωσε ο Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων μετά την υπογραφή της σύμβασης».
BFMTV:
«Μετά την αυστραλιανή “προδοσία”, οι παραγγελίες εξαγωγής επέστρεψαν στη Naval Group. Η Γαλλία θα πουλήσει τρεις φρεγάτες στην Αθήνα. Πρόκειται για φρεγάτες FDI-HN, βάρους 4600 τόνων και μήκους μεγαλύτερου των 120 μ., εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα ραντάρ σχεδιασμένα από την Thales», αναφέρει το γαλλικό δίκτυο.
«Η ανακοίνωση αυτής της σύμβασης, για την οποία είχε υπογραφεί επιστολή προθέσεων το 2019 από την ελληνική κυβέρνηση, έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Η Naval Group ανταγωνιζόταν την Ολλανδία, τη Γερμανία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις πηγές μας, η Ελλάδα φέρεται να απέρριψε την αμερικανική προσφορά λόγω δαπανηρής συντήρησης, αλλά και μετά τις αμερικανικές κινήσεις στην περίπτωση των αυστραλιανών υποβρυχίων», σχολίασαν οι δημοσιογράφοι του δικτύου
Marianne
«Naval Group: Eπιχείρηση γοητείας του Μακρόν στην Ελλάδα να αποτρέψει νέα αποτυχία» γράφει το περιοδικό. «Μετά την αποτυχία της πώλησης των υποβρυχίων στην Αυστραλία, η Naval Group επιδιώκει να αποκαταστήσει το κύρος της, πραγματοποιώντας συναλλαγές αυτή τη φορά με την Ελλάδα.
Αλλά μετά την απώλεια του «συμβολαίου του αιώνα», η γαλλική πλευρά πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή. Ειδικά επειδή οι Αμερικανοί «σύμμαχοί» μας βρίσκονται ακόμα σε ενέδρα για να προσπαθήσουν να κερδίσουν μερίδιο. Ο αγώνας με τον χρόνο ξεκίνησε»
Ouest France
Νaval Group Η Γαλλία θα πουλήσει στην Ελλάδα τρεις φρεγάτες έναντι 3 δις ευρώ.
Μετά την παράβαση της σύμβασης μεταξύ της Αυστραλίας και του γαλλικού ομίλου, που οδήγησε στην κρίση των υποβρυχίων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αυτήν την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου την πώληση τριών φρεγατών στην Ελλάδα έναντι τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η τέταρτη είναι προαιρετική. Θα κατασκευαστούν στο Λοριάν.
Η γαλλική αμυντική βιομηχανία επιδιώκει να ανακάμψει μετά την ακύρωση μιας μαζικής σύμβασης υποβρυχίων 55 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Αυστραλία, η οποία προτίμησε μια στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αναπτυσσόμενο ελληνικό πρόγραμμα όπλων στοχεύει στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, εναντίον των οποίων η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που ύψωσε τη φωνή της τους τελευταίους μήνες».
Τουρκικός Τύπος
Αμήχανα μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, την είδηση της υπογραφής του αμυντικού συμφώνου Ελλάδας – Γαλλίας, που αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πρώτα δημοσιεύματα, στον ηλεκτρονικό τύπο, παρουσιάζονται τα όσα προβλέπει η συμφωνία καθώς και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Δεν λείπουν βέβαια και οι αναφορές, πως η συμφωνία στρέφεται, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, κατά της Τουρκίας ή ειρωνικά σχόλια πως η Αθήνα παρέδωσε την άμυνα της χώρας στο Παρίσι.
Τις επόμενες ώρες, και εφόσον «αποκρυπτογραφηθεί» πλήρως από την Άγκυρα η ελληνογαλλική συμφωνία, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αρθρογράφοι και αναλυτές θα «πιάσουν» δουλειά, με νέα ειρωνικά και επικριτικά δημοσιεύματα και αναφορές στη διμερή συμαχία.
Για «κοινή στρατιωτική δράση» Γαλλίας και Ελλάδας, κάνει λόγο η Akit, σχολιάζοντας πως Παρίσι και Αθήνα προχώρησαν στη συμφωνία αυτή, επειδή «δεν ένιωθαν καλά με τη νόμιμη παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο».
«Η άμυνα της Ελλάδας ανατίθεται στη Γαλλία» σχολιάζει η Takvim παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν.
«Υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» γράφει η Gundem, σημειώνοντας πως προβλέπεται «αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα».
Τη δήλωση του Μακρόν πως «η Ελλάδα θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες από τη Γαλλία» επισημαίνει η εφημερίδα Ahval, ενώ η Yeni Çağ σχολιάζει πως «η Ελλάδα που έρχεται το τελευταίο διάστημα σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, αγόρασε φρεγάτες από την Γαλλία».
«Αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Yeni Safak, που επισημαίνει τη δήλωση Μακρόν πως «η Γαλλία πολέμησε στο παρελθόν για την ελληνική ανεξαρτησία και θα συνεχίσει να το πράττει».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.