Οδοντικό εμφύτευμα: Αντιστέκεται στα βακτήρια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημιούργησαν ένα οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο αντιστέκεται στην ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης παράγει ηλεκτρική ενέργεια χάρη στις πιεζοηλεκτρικές του ιδιότητες. Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια πηγή φωτός για φωτοθεραπεία επί τόπου. Πρόκειται για μια τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ιστών των ούλων από ασθένειες και φλεγμονές. Το εμφύτευμα περιέχει δίσκους με ενσωματωμένα νανοσωματίδια τιτανικού βαρίου (BTO). Αυτά τα νανοσωματίδια λειτουργούν δημιουργώντας αρνητικό επιφανειακό φορτίο στο υλικό που απωθεί τα βακτήρια.

Οδοντικό εμφύτευμα: Το μέλλον είναι εδώ!

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα δόντια που χάνονται λόγω τερηδόνας ή ασθένειας των ούλων. Αποτελούν μια προηγμένη λύση στην απώλεια δοντιών από τις οδοντοστοιχίες λόγω μιας πιο ασφαλούς εφαρμογής. Αν και τα εμφυτεύματα προορίζονται να διαρκέσουν μερικές δεκαετίες, στην πράξη συχνά αποτυγχάνουν πολύ νωρίτερα. Απαιτούν συχνά αντικατάσταση εντός 5-10 ετών λόγω προβλημάτων στα ούλα ή φλεγμονής. Σε κανέναν δεν αρέσει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Τα έξοδα και η δυσφορία να αντικατασταθεί ένα εμφύτευμα είναι καλή έμπνευση για να σχεδιάσουμε ένα πιο ανθεκτικό εμφύτευμα.

Αυτή η τελευταία τεχνολογία στοχεύει στην καταπολέμηση της βασικής αιτίας της αποτυχίας των εμφυτευμάτων. Δεν είναι άλλη από τα βακτήρια. Τα βακτηριακά βιοφίλμ που δημιουργούνται σε εμφυτεύματα (και σε πραγματικά δόντια), επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ούλων. Οδηγούν λοιπόν σε ενδεχόμενη βλάβη της συσκευής. Τα νέα εμφυτεύματα περιέχουν ένα υλικό εμποτισμένο με νανοσωματίδια BTO. Αυτό το υλικό οδηγεί σε αρνητικό επιφανειακό φορτίο, απωθώντας αποτελεσματικά τα αρνητικά κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων. Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τα εμφυτεύματα με Streptococcus mutans, ένα σημαντικό συστατικό της οδοντικής πλάκας. Απέδειξαν ότι μειώνουν το σχηματισμό βιοφίλμ με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διαρκέσει για παρατεταμένη διάρκεια, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής τέτοιων εμφυτευμάτων. «Θέλαμε ένα υλικό εμφυτεύματος που θα μπορούσε να αντισταθεί στην ανάπτυξη βακτηρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι βακτηριακές προκλήσεις δεν αποτελούν εφάπαξ απειλή». Αυτό δήλωσε ο Geelsu Hwang, ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, μέσω δελτίου τύπου του UPenn. Είναι ενδιαφέρον ότι τα εμφυτεύματα ενσωματώνουν επίσης έναν άλλο μηχανισμό για την ενίσχυση της υγείας των ούλων – τη φωτοθεραπεία.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να συλλέξουν ηλεκτρική ενέργεια από τις κινήσεις του στόματος ή από το βούρτσισμα των δοντιών. Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μικρές πηγές φωτός. Η ιδέα είναι ότι αυτό το φως θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φωτοθεραπευτικό αποτέλεσμα στον περιβάλλοντα ιστό των ούλων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ