AUKUS: Την οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας έχει προκαλέσει η συμφωνία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας. Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι δεν θα επηρεαστεί από το AUKUS αλλά το Παρίσι προωθεί μια «Ευρωπαϊκή Συμμαχία» για να μην μείνει εκτός παιχνιδιού.
Η 15η Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μια σημαντική ημέρα, η οποία πέρασε ήδη στην ιστορία, καθώς ανακοινώθηκε το AUKUS. Επί της ουσίας με την εν λόγω συμφωνία «σφραγίστηκε» ότι αυξανόμενη δύναμη της Κίνας φέρνει και την ανάλογη αντίδραση, αλλά και την ευκαιρία για «νίκες» σε διπλωματικό, γεωπολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο στους εμπλεκόμενους. Οι ΗΠΑ μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι διατηρούν τη δύναμή τους και μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση στον Ινδο-ειρηνικό, οι Βρετανοί διατηρούν την αυτονομία τους – για αυτό άλλωστε κατά τη διαδικασία του BREXIT αποφεύχθηκε μια συνθήκη εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με την ΕΕ – σε τέτοιες επιχειρήσεις και η Αυστραλία αποκτά τη ναυτική δύναμη που δεν διέθετε απέναντι στις «απειλές» που βλέπει στην ευρύτερη περιοχή.
Η Γαλλία από την πλευρά της, βλέπει τη σύμβαση των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει με την Αυστραλία το 2016 να ακυρώνεται σε μια νύχτα, με το πλήγμα στη βαριά αμυντική βιομηχανία της χώρας να είναι τεράστιο. Για τον Εμανουέλ Μακρόν η «ήττα» αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή όπου ο Γάλλος πρόεδρος ενόψει των εκλογών του 2022 ήθελε να δείξει τη διεθνή του κυριαρχία, ωστόσο, τώρα το Παρίσι δείχνει απομονωμένο στο διεθνές στρατηγικό τοπίο, απέναντι σε μια πολύ ισχυρή τριάδα που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία AUKUS.
Αυτός, επί της ουσίας, είναι και ο λόγος της σφοδρής αντίδρασης της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πέρα από τις στρατηγικές κινήσεις, τη διπλωματική «αντεπίθεση» με την ανάκληση πρέσβεων και τη «σκληρή» ρητορική εναντίον των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το Παρίσι προωθεί ήδη την «ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συμμαχίας. Για τη Γαλλία μια τέτοια εξέλιξη, που θα έφερνε ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και επί της ουσίας θα καθιστούσε το ΝΑΤΟ «αχρείαστο» για τη Γηραιά Ήπειρο, θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Γαλλία θα μπορούσε όχι μόνο να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία, αλλά και να τα επεκτείνει. Με μια Ευρώπη η οποία θα βασίζεται σε δικές της δυνάμεις για την ασφάλεια, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να υπογράψουν τεράστιες συμφωνίες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για εξοπλιστικά προγράμματα. Σε αυτό το επίπεδο έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα και οι αναφορές σε επίσημες δηλώσεις και κείμενα πληθαίνουν.
Την ίδια στιγμή, όμως, το ΝΑΤΟ δείχνει να μην ανησυχεί για τις πιθανές εξελίξεις που μπορεί να φέρει το AUKUS σε αυτό το επίπεδο. Είναι «νωπή», άλλωστε, η δήλωση του ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ από το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής που πραγματοποιείται στην Αθήνα το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου. «Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη – μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως το AUKUS θα φέρει γεωπολιτικές αλλαγές. Το βάθος χρόνου στο οποίο θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες συνέπειες, πιθανότατα να κάνει πολλούς να θεωρήσουν ότι δεν επηρέασε άμεσα τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ, πλην, όμως, κάποια στιγμή οι συνέπειες αυτές θα έρθουν. Αν, όταν… καθίσει η σκόνη, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία δεν προσεγγίσουν την ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία, για μια κοινή διατλαντική προσέγγιση στον Ινδο-Ειρηνικό, τότε το ρήγμα που έχει αρχίσει να φαίνεται στις σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων θα γίνει βαθύτερο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.