Aukus: Η γεωστρατηγική «ντρίμπλα» και ο Αμερικανός πρόεδρος…που δεν ειναι αυτό που φαίνεται


Η τριμερής συμφωνία ΑUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας δείχνει σε Παρίσι και Βρυξέλλες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος… δεν είναι αυτό που φαίνεται. Για να αλλάξουν και πάλι οι ισορροπίες και να μην ωφεληθεί σε τελική ανάλυση το Πεκίνο, θα πρέπει η Ουάσινγκτον να…εξευμενίσει τους παραδοσιακούς της εταίρους λένε οι αναλυτές.

Η συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας ενδέχεται να πλήξει τη δυτική συμμαχία, ωφελώντας σε τελική ανάλυση το Πεκίνο, λένε οι αναλυτές. Εκτός αν η Ουάσινγκτον καταφέρει να εξευμενίσει το Παρίσι.

Η οργή των Γάλλων για την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει την αγορά υποβρυχίων γαλλικής κατασκευής δεν είναι μόνο διαμάχη σε σχέση με αμυντικά συμβόλαια, υπερβάσεις κόστους και τεχνικές προδιαγραφές. Θέτει υπό αμφισβήτηση τη διατλαντική συμμαχία για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Η συμφωνία Aukus εξόργισε τη γαλλική πολιτική τάξη για τη μονομέρεια και την μυστικοπάθεια του Μπάιντεν, τη διπροσωπία των Αυστραλών και τη συνήθη βρετανική απάτη, σημειώνει ο Guardian.

H μεγάλη απογοήτευση των Γάλλων

«Τίποτα δεν έγινε κρυφά πίσω από την πλάτη κανενός», διαβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα. Στο Παρίσι έχουν διαφορετική γνώμη. «Αυτή είναι μια τεράστια απογοήτευση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η Παρλί είχε λάβει μέρος σε Σύνοδο Κορυφής με τον Αυστραλό ομόλογό της, Πίτερ Ντάτον, στο Παρίσι, με τους δύο υπουργούς να εκδίδουν μακροσκελή κοινή ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας τους για τα υποβρύχια ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού.

Η… αποτυχία του Ντάτον να ενημερώσει στους Γάλλους ομολόγους του για τους μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, οδηγεί στο συμπέρασμα είτε ότι…δεν γνώριζε, είτε ότι ξεχάστηκε είτε ότι επέλεξε να μην αποκαλύψει αυτά που ήξερε.

Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση. Η Γαλλία ενημερώθηκε μόνο μέσα από φήμες στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι το συμβόλαιό της επρόκειτο να ακυρωθεί ζωντανά στην τηλεόραση στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ Λευκού Οίκου, Καμπέρα και Λονδίνου.

Επιπλέον, η κίνηση παρουσιάστηκε όχι μόνο ως στροφή από τα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια που κατασκεύαζε η Γαλλία για τα πυρηνοκίνητα πλοία μεγαλύτερης εμβέλειας, αλλά ως μέρος ενός νέου τριμερούς συμφώνου ασφαλείας για την περιοχή με βάση νέες τεχνολογίες.

Ίσως κάποιοι έκριναν ότι δεν θα μπορούσαν να εμπιστευθούν τους Γάλλους για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συμμαχία. Ίσως υπήρχαν ανησυχίες γύρω από τη μεταφορά ευαίσθητης πυρηνικής τεχνολογίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τους άλλους τομείς της τεχνολογικής συνεργασίας, όπως υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικές τεχνολογίες.

Η Ε.Ε έμεινε εκτός συμφωνίας

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μπάιντεν έκανε την έκπληξη, μια ημέρα πριν η Ε.Ε κοινοποιήσει τη στρατηγική που σχεδίαζε εδώ και καιρό για την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού. Η ΕΕ είπε ότι δεν ζητήθηκε των προτέρων διαβούλευση, αν και αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν το αντίθετο.

Η Αυστραλία είπε ότι είχε προειδοποιήσει το Παρίσι ότι οι καθυστερήσεις στο σχεδιασμό σήμαιναν ότι θα μπορούσε να «κοιτάξει αλλού» μέχρι τον Σεπτέμβριο και η Γαλλική Ναυτική Ομάδα έλαβε στην πράξη διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για την επόμενη διετία της συμφωνίας.

Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία είχε ήδη στα σκαριά το Plan Β με τις ΗΠΑ. Στα μάτια των Γάλλων, ο Μπάιντεν έδειξε για μία ακόμη φορά ότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ

Η αντίδραση από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον άνθρωπο πίσω από την αρχική συμφωνία του 2016 με την Αυστραλία, ήταν πρωτοφανής. «Αυτή η βάναυση, μονομερής και απρόβλεπτη απόφαση μου θυμίζει πολύ όσα έκανε ο Τραμπ. Είμαι θυμωμένος και πικραμένος. Αυτό δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων. Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά».

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκνευρίστηκε επίσης. Υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, στις 15 Ιουνίου στο παλάτι των Ηλυσίων, και αναφέρθηκε στη σύμβαση για τα 12 υποβρύχια ως «πυλώνα [της] εταιρικής σχέσης και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα βασίζεται στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και θα μας δεσμεύσει για τις επόμενες δεκαετίες » είχε πει μόλις τρεις μήνες πριν.

Ο νέος και ο «παλιός» Μπάιντεν

Πέρα από την εσπευσμένη έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, μια ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στην οποία οι σύμμαχοι δεν είχαν μεγάλη ανάμιξη, η Γαλλία και η ΕΕ συνειδητοποίησαν απο όλα αυτά ότι ο Μπάιντεν δεν έχει καμία σχέση με τον Μπάιντεν που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες , υποσχόμενος ότι η Αμερική επέστρεψε.

Χωρίς αμφιβολία, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η γαλλική οργή θα υποχωρήσει ή είναι ένα «τρικ» ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η Γαλλία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων και η απώλεια περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ , δεν θα καταστρέφει την αμυντική βιομηχανία της.

Μια προεκλογική επίσκεψη του Μακρόν στην Ουάσινγκτον, μερικά συμβόλαια για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στο Χερβούργο, λίγη άσκηση γοητείας από την πλευρά του Μπάιντεν, μια διαβεβαίωση ότι αυτή ήταν μια καθαρά αυστραλιανή στρατιωτική απόφαση βασισμένη στη νέα αξιολόγηση των απειλών….και όλα μπορούν να εξομαλυνθούν.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με το σκεπτικό που επικρατεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Η Γαλλία επισημαίνει ότι ο κινητήρας σχεδιάστηκε ειδικά ως ντίζελ για να πληροί τις αυστραλιανές προδιαγραφές. Και ο αποκλεισμός της Γαλλίας δείχνει οτι οι ΗΠΑ δεν την εμπιστεύονται με την πυρηνική τεχνολογία.

Νίκη για τη μετά Brexit Bρετανία

Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον, και εκείνους που έλεγαν ότι η Βρετανία μετά το Brexit θα ήταν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ παρά για την ΕΕ, ακόμη και αν αυτό πρόκειται να ανησυχήσει το φιλο-κινεζικό επιχειρηματικό λόμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μακρόν δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να επαναλάβει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική αμυντική αυτονομία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει την πολιτική βούληση για να δημιουργήσει και να αναπτύξει τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην ενημέρωση για τη συμφωνία Aukus φάνηκαν να μην αναγνωρίζουν καν την «προσβολή» στους συμμάχους, λέγοντας ότι η συμμαχία «δεν έχει σκοπό μόνο να βελτιώσει τις δυνατότητές μας στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά να εμπλέξει και την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Βρετανία, στρατηγική μας στην περιοχή».

Η Ουάσινγκτον αν φερθεί έξυπνα θα προσπαθήσει να πείσει τη Γαλλία ότι μπορεί να παραμείνει σύμμαχος στον Ινδο-Ειρηνικό. Εάν όχι, ο μόνος μακροπρόθεσμος δικαιούχος θα είναι η Κίνα.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ