Shop & Trade : Οι οφειλές «μαμούθ» στην εφορία και οι ανοικτοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ


Μπορεί μια εταιρεία να έχει σήμερα εκκρεμείς οφειλές στην εφορία 6,6 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες δόσεις φόρων 6,1 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021, δάνεια 44 εκατ. ευρώ και παρόλα αυτά να δίνει παχυλές αμοιβές και μερίσματα στους βασικούς μετόχους της;

Και αυτό παρά το ότι μέσα σε μια τριετία έχει ελεγχθεί επτά φορές από το ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ και οι περισσότεροι εξ αυτών των ελέγχων παραμένουν ανοικτοί; Αυτό συμβαίνει με την Shop & Trade, την εμπορική και βιομηχανική εταιρεία ενδυμάτων διανομής και παροχής υπηρεσιών της Μαριάννας Φούντα και του Γιώργου Σουρανάκη, για την οποία χθες το Newsbomb.gr απεκάλυψε πως έχει προχωρήσει σε διαδοχικές λογιστικές επανεκτιμήσεις τα τελευταία χρόνια που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

Το 2020 η Shop & Trade είχε ακαθάριστα έσοδα 51,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 74.664 ευρώ. Στην ουσία η δραστηριότητα της επιχείρησης δεν επηρεάσθηκε από την πανδημία, καθώς αξιοποίησε όλα τα ευεργετικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση. Παρόλα αυτά η Διοίκηση των Φούντα – Σουρανάκη συνέχισε την πρακτική των τελευταίων ετών με τη συσσώρευση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά πληροφορίες μέσα στο 2021 η εταιρεία δεν έχει καταβάλει 30 δόσεις φόρου συνολικού ύψους άνω των 6,1 εκατ. ευρώ. Το δε 2020 οι ληξιπρόθεσμες δόσεις της Shop & Trade προς την εφορία είχαν ανέλθει σε 18% ! Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2015 έως και σήμερα η Shop & Trade έχει προχωρήσει σε 27 διαφορετικές ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών αθροιστικού ύψους 26 εκατ. ευρώ. Αυτό παρά το ότι την ίδια περίοδο τα καθαρά κέρδη της Shop & Trade ανήλθαν αθροιστικά σε 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι φορολογικοί έλεγχοι

Να σημειωθεί πως για τις χρήσεις 2014 έως και 2019 η Shop & Trade έχει υπαχθεί στο φορολογικά έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και έχει λάβει σχετικό φορολογικό πιστοποιητικό. Ακόμη, η εταιρεία έχει ελεγχθεί φορολογικά για τις χρήσεις 2015-2017 από τις φορολογικές αρχές και οι φορολογικές της υποχρεώσεις για τις χρήσεις αυτές έχουν καταστεί οριστικές.

Ωστόσο, μέσα στους τελευταίους 36 μήνες η εταιρεία έχει ελεγχθεί επτά φορές από το ΣΔΟΕ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με μόλις δύο από τους επτά ελέγχους να έχουν οριστικοποιηθεί. Από τους προαναφερόμενους ελέγχους οι τρεις σχετίζονται με ελέγχους για παραεμπόριο και έγιναν μετά από καταγγελίες και τη σύνταξη πληροφοριακών δελτίων, δύο έλεγχοι αφορούν σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές, ΦΠΑ και προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και οι υπόλοιποι δύο που αρχειοθετήθηκαν είχαν να κάνουν με φόρο εισοδήματος και ορθή τήρηση βιβλίων και στοιχείων.

Η συχνότητα των ελέγχων καταδεικνύει πως το risk analysis των φορολογικών αρχών έχει κατατάξει ψηλά την Shop & Trade, η οποία ειρήσθω εν παρόδω στις οικονομικές της καταστάσεις δεν αναφέρει τους συγκεκριμένους ελέγχους των φορολογικών Αρχών. Στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρονται γενικόλογα τα εξής: «Η εταιρεία, για τις διαφορές φορολογικού ελέγχου ανέλεγκτων χρήσεων, σχηματίζει σχετική πρόβλεψη, οπότε όταν αυτές βεβαιώνονται από τις φορολογικές αρχές και γίνονται αποδεκτές από την Εταιρεία μεταφέρονται σε μείωση της σχηματισμένης προβλέψεως. Τυχόν διαφορά καταχωρίζεται στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως».

Οι 275 εργαζόμενοι

Χθες το Newsbomb παρέθεσε στοιχεία που κατέδειξαν ότι μέσα από ειδικούς λογιστικούς χειρισμούς η Shop & Trade μπόρεσε τα τελευταία δύο χρόνια να αυξήσει την καθαρή της θέση, και να αυξήσει παράλληλα και το δανεισμό της, την ίδια στιγμή που δεν «πειθάρχησε» στις υποδείξεις των ορκωτών της για να διαγράψει ανείσπρακτες απαιτήσεις πελατείας, αλλά αντιθέτως φρόντισε να μοιράσει πολύ υψηλά μερίσματα και αμοιβές στους βασικούς της μετόχους.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σήμερα καταδεικνύουν ότι σταθερή επιλογή της διοίκησης της Shop & Trade είναι να μην πληρώνει εγκαίρως τις φορολογικές οφειλές και να συσσωρεύει φορολογικά χρέη. Αυτή η πρακτική ξεκίνησε προ πανδημίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Προς διερεύνηση είναι το σε ποιο βαθμό αποπληρώνει εγκαίρως τις τραπεζικές τις υποχρεώσεις δεδομένου ότι βαρύνεται με βραχυπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 16, 8 εκατ. ευρώ και με μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 27, 7 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο είναι προφανές, ότι όλα τα προαναφερόμενα έχουν μπει στο μάτι των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι ήδη διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στην εταιρεία. Καθώς η εταιρεία μισθοδοτεί περίπου 275 άτομα, η έγκαιρη διόρθωση ενδεχόμενων κακώς κειμένων είναι το ζητούμενο, προκειμένου οι εργαζόμενοι της να μην βρεθούν αντιμέτωποι με περιπέτειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ