Οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην οικονομία δημιουργούν έξτρα δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, χωρίς να ανατραπεί ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022.
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη εμπλουτίζονται με πρόσθετες παρεμβάσεις. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, μέτωπο στο οποίο προωθούνται ρυθμίσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στο τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων και η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του ΚΟΤ που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Επίσης εξετάζεται και η αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα 2021-2022.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, πέραν των παρεμβάσεων ανάσχεσης των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω των ανατιμήσεων, θα επικεντρωθεί και στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για μείωση του φορολογικού βάρους.
Το πακέτο της ΔΕΘ με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τη διετία 2022-2023 έχει κοστολογηθεί, έχει σχεδόν κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το πράσινο φως των θεσμών. Αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν και μέτρα-έκπληξη στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ενώ έμφαση δίνεται στη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με μέτρα όπως:
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε το 2022 να επιτευχθεί η συνολική μείωση 5% που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για το 2023 η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι έχει ήδη υλοποιηθεί μείωση 3,9 μονάδων, έχει ψηφιστεί μείωση 0,6 μονάδων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και υπολείπεται μισή μονάδα.
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές πάγωμα. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους πηγαίνει πιο πίσω.
- Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.
- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.
- Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια στους κινηματογράφους και στα θέατρα.
- Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ και με ενδεχόμενες παρεμβάσεις και στον συμπληρωματικό φόρο.
- Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
- Φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.