Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών


Τη διαβεβαίωση πως στις περιπτώσεις που τυχόν θα διαπιστωθούν καταχρηστικές χρεώσεις από τις τράπεζες ο νόμος θα εφαρμοστεί προχώρησε  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιούν την τηλεφωνική γραμμή 1520 και όπως τόνισε εφόσον γίνονται τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες καταγγελίες, αυτές όλες θα εξεταστούν, προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα, αν επιβεβαιωθούν.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο υπουργός, η έρευνα που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή δεν έχει δείξει έως σήμερα παράνομες αυξήσεις στις χρεώσεις για τις τραπεζικές υπηρεσίες. «Δεν υπάρχει αύξηση σε καμία χρέωση. Σε μια τράπεζα υπάρχει μια νέα χρέωση, αλλά για μια νέα υπηρεσία, για ανάλυση με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, από τραπεζικά ιδρύματα άλλα, διάφορα από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, τόνισε ότι η μόνη περίοδος, τα τελευταία χρόνια, που σταθερά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή δεν έχουν διστάσει να επιβάλουν πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα είναι επί θητείας του.

Όπως, εξάλλου, σημείωσε, επί θητείας του ξεκίνησε έρευνα για καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον Νοέμβριο του 2019, στα τραπεζικά ιδρύματα. «Δεν μπορώ να πω δημόσια, δεν γνωρίζω κιόλας, και δεν πρέπει να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της έρευνας, καθόσον αυτή είναι απόρρητη και με πολύ βαριές κυρώσεις, με βάση την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι ως εποπτεύων υπουργός έχω ζητήσει την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν καταχρηστικές πρακτικές και μεταξύ τους συνεννοήσεις. Μέχρι να έχουμε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέτοια πρακτική. Εάν, όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε το νόμο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε καταγγείλει ότι οι συστημικές τράπεζες προβαίνουν διαρκώς σε καταχρηστικές πράξεις, με τις οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους. Ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των καταναλωτικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων αλλά και του Συνηγόρου του Καταναλωτή ότι δέχονται διαμαρτυρίες για άδικη και παράνομη πρακτική στις χρεώσεις των τραπεζών.

Όλες οι καταγγελίες των καταναλωτικών οργανώσεων και των φορέων έχουν εξεταστεί, επέμεινε ο Αδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει προκύψει ούτε σημαντική διαφορά στις χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε, όμως, και στην αύξηση του πληθωρισμού, «λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες» και προέτρεψε τους καταναλωτές να αξιοποιούν την υπηρεσία e καταναλωτής προκειμένου πριν προβούν σε αγορές, να ενημερωθούν για τα σημεία που θα βρουν φθηνότερα τα είδη που θέλουν να αγοράσουν. «Η διαφορά δεν είναι απλώς 40 λεπτά ή 1 ή 2 ευρώ -που και αυτά έχουν τη σημασία τους-, αλλά μπορεί να διαπιστώσει διαφορές δεκάδων ευρώ για το ίδιο είδος», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης, δήλωσε υπερήφανος για την πορεία του διεθνούς δείκτη της μεταποιητικής δραστηριότητας για την Ευρώπη, διότι φαίνεται ότι στην Ελλάδα τον Αύγουστο σημειώθηκε η μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών. «Συνεπώς η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα υπηρεσιών. Αργά και σταθερά, διαμορφώνεται σε μια χώρα παραγωγικής δραστηριότητας και εξαγωγών. Αυτό δεν είναι επιτυχία μόνον του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οικονομικά μέτρα της οποίας αποδίδουν και αυτό φάνηκε και από τις αγορές από τα ομόλογα που δανειστήκαμε προχθές, αλλά είναι μια συνολική επιτυχία του ελληνικού λαού», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ