ΥΛΙΚΑ
Για τη σούπα:
400 γρ από καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κρεμμύδι, τεμαχισμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
200 γρ κόκκινη φακή ή φάβα
4 κσ ελαιόλαδο
500 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
1/2 κγλ κουρκουμά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
200 ml στραγγιστό γιαούρτι ή sour cream
λίγοι σπόροι κολοκύθας
φύλλα κόλλιανδρου
Χειμωνιάτικη και γιορτινή σουπίτσα με κολοκύθα, λαχανικά αλλά και κόκκινη φακή για να γίνει λίγο θρεπτικότερη και πιο χορταστική. Σερβίρουμε την σούπα κολοκύθας με κόκκινη φακή, ζεστή με στραγγιστό γιαούρτι και καβουρδισμένους σπόρους για περισσότερη υφή και γεύση. Σούπα που ετοιμάζεται γρήγορα και προσφέρει απόλαυση και θαλπωρή τις κρύες μέρες του χειμώνα.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Τοποθετούμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα τα λαχανικά με το ζωμό κοτόπουλου, την κόκκινη φακή, τον κουρκουμά και 2 φλ νερό. Δίνουμε βράση και ψήνουμε για 20-30′ ωσότου τα λαχανικά μαλακώσουν και λιώσει η φακή. Ανακατεύουμε τακτικά να μην κολλήσει η φακή στον πάτο της κατσαρόλας.
Με το μπλέντερ χειρός αλέθουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε αναλόγως. Σε περίπτωση που η σούπα είναι πολύ παχύρευστη αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό ακόμα. Αν πάλι είναι πολύ υδαρής προσθέτουμε λίγη κόκκινη φακή ακόμα, βράζουμε για 10′ κι αλέθουμε εκ νέου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (2/9) τους σπόρους κολοκύθας για 15-20′ μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανοί.
Σερβίρουμε τη σούπα κολοκύθας με κόκκινη φακή ζεστή με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, τους καβουρδισμένους σπόρους και λίγα φύλλα κόλιανδρου. Καλή όρεξη!