Ψηφιακή μπριζόλα – εκτυπωτής: Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης εφαρμόστηκε από τις αρχές της ύπαρξης της στον τομέα των τροφίμων.
Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία του 3D Printing τόσο περισσότερα αλλά και ολοένα και πιο δύσκολα στην τεχνητή αναδημιουργία είδη τροφών βρίσκουν τον δρόμο της… εκτύπωσης. Το τελευταίο επίτευγμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι οι περίφημες μπριζόλες waguy που προέρχονται από ειδικής ανάπτυξης μοσχάρια στην Ιαπωνία.
Ένα από τα είδη αυτών των μοσχαριών είναι το Kobe που είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές και το όνομα του έχει γίνει συνώνυμο όλης αυτής της κατηγορίας κρεάτων.
Τα συγκεκριμένα μοσχάρια ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και ζουν σε ειδικές συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρέας τους να διατρέχεται από λεπτές ίνες λίπους που λιώνουν όταν μαγειρεύεται και το καθιστούν τρομερά ζουμερό, τρυφερό και φυσικά ιδιαίτερα νόστιμο. Η Ιαπωνία έχει απαγορέψει την εξαγωγή αυτών των μοσχαριών αλλά φήμη που απέκτησαν και η υψηλή τιμή που έχει το κρέας τους έχει οδηγήσει σε ανεπιτυχείς μέχρι σήμερα προσπάθειες ανάπτυξης τέτοιων μοσχαριών εκτός Ιαπωνίας.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία υποστηρίζει ότι κατάφερε να δημιουργήσει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή μια μπριζόλα waguy χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα των συγκεκριμένων μοσχαριών. Τα βλαστικά κύτταρα αναπτύχθηκαν εργαστηριακά. Με παρόμοια μέθοδο έχουν εκτυπωθεί και άλλα είδη κρέατος τα οποία όμως δεν είχαν πυκνότητα, υφή και γεύση παρόμοια με το φυσικό.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρά την πολυπλοκότητα του κρέατος waguy κατάφεραν να αντιγράψουν σε πολύ υψηλό ποσοστό τα χαρακτηριστικά του και η μπριζόλα που εκτυπώθηκε να είναι πολύ κοντά σε σχήμα, υφή και γεύση με την πραγματική. Πάντως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πότε θα μπορεί η εκτυπωμένη μπριζόλα waguy να κυκλοφορήσει στην αγορά και ποια θα είναι τιμή του.