Στα 10 ευρώ θα είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου το κόστος του εργαστηριακού τεστ στους ανεμβολίαστους για όπου χρειάζεται να το κάνουν για να μπουν σε κλειστούς χώρους
Το σκεπτικό πίσω από τη λήψη των νέων μέτρων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και πολιτισμού σε συνδυασμό με την υποχρέωση υποβολής σε εργαστηριακά τεστ για τους ανεμβολίαστους που θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι από τον Βασίλη Κικίλια ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου αρχικά είπε ότι «υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται με επιχειρήματα που δεν γίνονται αποδεκτά από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση η οποία δεδομένου ότι η στάση αυτή αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και το σύνολο της κοινωνικής ζωής, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια».
«Δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε αέναο διάλογο. Θα τους παραπέμπουμε στους επιστήμονες αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα. Θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί. Για παράδειγμα σε έναν κλειστό χώρο εστίασης εκεί, δηλαδή, που η μάσκα δεν μπορεί να σε προστατέψει, εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή με πιστοποιητικό νόσησης» είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου.
«Σε μια άλλη σειρά χώρων πολιτισμού εκεί όπου η μάσκα μπορεί να προσφέρει προστασία μπορεί να επιτρέπεται και στους ανεμβολιαστους να έχουν πρόσβαση με ένα τεστ 48 ωρών rapid ή μοριακό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στο ερώτημα πόσο θα είναι το κόστος απάντησε «νομίζω ότι θα είναι της τάξης των 10 ευρώ αλλά θα το δούμε αναλυτικά στις ανακοινώσεις».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε ότι ναι μεν είναι «στο τραπέζι» αλλά εντούτοις «κανείς δεν είναι ώριμος να πει ποιος κλάδος θα είναι ο επόμενος». «Όχι, σήμερα δεν θα ακούσουμε για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονομου.
Τέλος τα δωρέαν self test
Όπως έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι αν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν μια ή δύο φορές την εβδομάδα τα απαραίτητα τεστ τα οποία θα πληρώνουν από τη τσέπη τους
Eπίσης πιθανότατα θα επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Γαι το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού»,
Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και Πανεπιστήμια
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια αυτό που έχει αποφασιστεί είναι δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων είτε θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι μαθητές άνω των 12 ετών εφόσον έχουν εμβολιαστεί θα εισέρχονται στην τάξη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.