Δεκάδες εκκλησίες, ξενοδοχεία, σχολεία, σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον σεισμό – Αϊτινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη πιο βαρύς
Αϊτινοί γιατροί μάχονταν χθες Δευτέρα σε σκηνές που στήθηκαν έξω από νοσοκομεία να σώσουν τη ζωή εκατοντάδων τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός ο οποίος έπληξε τη χώρα της Καραϊβικής το Σάββατο κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.419 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας χθες βράδυ.
Καθώς σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να αναζητούν επιζήσαντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό 7,2 βαθμών, τροπική καταιγίδα έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις στη νότια ακτογραμμή της Αϊτής με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες που επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση.
Δεκάδες χιλιάδες κτίρια – 37.312, κατά την Πολιτική Προστασία – κατέρρευσαν όταν ο σεισμός χτύπησε τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, όπου δεν έχουν καν ακόμη επουλωθεί οι πληγές από τον καταστροφικό σεισμό του 2010. Η καταστροφή προστέθηκε στο σοκ της ανεξιχνίαστης δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.
Οι αρχές καταμετρούν κάπου 6.900 τραυματίες.
Δεκάδες εκκλησίες, ξενοδοχεία, σχολεία, σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Αϊτινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη πιο βαρύς.
Η πόλη Λε Καγιέ και κοινότητες γύρω από αυτήν, κάπου 150 χιλιόμετρα από το Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα, υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές. Ο αριθμός των τραυματιών προκάλεσε πολύ γρήγορα κορεσμό των νοσοκομείων της περιοχής, κάποια από τα οποία υπέστησαν τα ίδια ζημιές.
Στην παραθαλάσσια πόλη των 100.000 κατοίκων πολλά κτίρια είχαν καταρρεύσει στον κεντρικό δρόμο. Δεκάδες άνδρες έψαχναν στα συντρίμμια ξενοδοχείου ο ιδιοκτήτης του οποίου καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε στον σεισμό.
Στο γενικό νοσοκομείο όλες οι κλίνες γέμισαν πολύ γρήγορα. Γιατροί και νοσοκόμες προσέφεραν φροντίδες σε τραυματίες σε σκηνές που στήθηκαν στον χώρο στάθμευσης.
Δεκάδες ήταν ξαπλωμένοι σε ράντζα, κρεβάτια, στρώματα στο γρασίδι, έξω από το νοσοκομείο. Στους διαδρόμους, άνθρωποι βρίσκονταν σε φορεία και ράντζα με συγγενείς τους στο πλευρό τους.
Νεογέννητα μεταφέρθηκαν εκτός της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν φόβοι πως το κτίριο δεν είναι ασφαλές.
Παιδίατρος που εργάζεται εθελοντικά στην αυτοσχέδια πτέρυγα που στήθηκε στο νοσοκομείο για τα νεογέννητα από το Σάββατο είπε πως τα αντιβιοτικά και τα αναισθητικά τέλειωσαν.
«Μας έφεραν μωρά που ήταν ανάγκη να ακρωτηριάσουμε τα άκρα τους», αφηγήθηκε.
Η Μαρσελίν Σαρλ περίμενε έξω από την πτέρυγα. Το μωρό της, ηλικίας ενός μήνα, τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι τους. Η 7χρονη κόρη της έχει επίσης βαρύ τραύμα στο κεφάλι από τα συντρίμμια. «Δεν ξέρω αν θα ζήσει», είπε η Σαρλ.
Σε μικρή απόσταση η Μισέλ Ντελβά στέκεται πλάι στην αδελφή της, την Κλοντίν, με το μικρό παιδί της τραυματισμένης γυναίκας στην αγκαλιά. Η Μισέλ Ντελβά εξήγησε πως όταν έγινε ο σεισμός, η Κλοντίν προστάτευσε το μωρό με το σώμα της. Έχει σπασμένο πόδι και χρειάζεται να εγχειριστεί, αλλά ακόμα περιμένουν έξω από το νοσοκομείο από το Σάββατο.
«Οι γιατροί έχουν πάρα πολλή δουλειά, δεν προλαβαίνουν να τη φροντίσουν», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί είπε χθες πως δεν υπάρχει χρόνος γα χάσιμο. «Η διανομή βοήθειας θα επιταχυνθεί», υποσχέθηκε, «θα δεκαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» για να φθάσει βοήθεια σε «όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν».
Πέρα από το ότι δρόμοι στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές, την πρόσβαση στη Λε Καγιέ περιπλέκει το ότι συμμορίες ελέγχουν τμήμα του μοναδικού δρόμου που οδηγεί σε αυτή.
Καθώς το τηλεφωνικό δίκτυο παραμένει εκτός λειτουργίας σε κάποιες περιοχές, δεν είναι ακόμη γνωστή η πλήρης έκταση των ζημιών.
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες βοήθειας και περίθαλψης σπεύδουν για να προλάβουν την τροπική καταιγίδα Γκρέις. Σύμφωνα με αμερικανούς μετεωρολόγους, προβλεπόταν βροχόπτωση ως και 38 εκατοστών χθες και σήμερα.
Οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους δρόμους κινδυνεύουν όχι μόνο λόγω της κακοκαιρίας αλλά και ασθένειες τη μετάδοση των οποίων διευκολύνει το νερό, όπως η χολέρα, τόνισε ο Τζέρι Τσάντλερ, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.