Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές.
«Οι μηχανικοί μας εργάζονται ακατάπαυστα και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Και για αυτό θέλω δημόσια – όπως το έκανα και κατ´ ιδίαν- να τους ευχαριστήσω», σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, επισκέφθηκε σήμερα τη Βαρυμπόμπη.
Επισημαίνεται ότι στην περιοχή πραγματοποιούν καταγραφή των ζημιών τα ειδικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών.
«Οι εικόνες που αντικρίσαμε μας προκαλούν οδύνη», συνεχίζει στην ανάρτησή του ο κ. Καραμανλής και συνεχίζει: «Όμως όλοι μαζί, η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες για να επουλωθούν οι πληγές όσο το δυνατό πιο γρήγορα».
Και καταλήγει ο Υπουργός Υποδομών: «Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται αυτή την ώρα ότι δεν θα μείνει κανείς μόνος».
Φωτιά στην Εύβοια: Στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα – Η εικόνα που αποτυπώνει την καταστροφή
Ξεπερνάει τα 500.000 (507.950) στρέμματα η καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι η καμένη γη μπορεί να φτάσει τα 700.000 στρέμματα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ελλάδα από μία μόνο πυρκαγιά.
Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους αποτεφρωμένων εκτάσεων ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί το 2007 στην περιοχή Παλαιοχώρι-Ανδρίτσαινα Ηλείας που είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης κι η τρίτη αυτή που σημειώθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας και κατέκαψε 443.280 στρέμματα.
Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.
Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά –σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.
Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.
Η ενεργοποίηση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Την έκταση της καταστροφής από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Εύβοια και την «επόμενη μέρα» σκιαγράφησε την Τρίτη ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο κ. Λέκκας, που είναι και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, είπε χαρακτηριστικά από τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν «τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή να αναδασωθεί υπογράμμισε.