Δεν φαντάζεσαι πόσο νόστιμα είναι όλα αυτά μαζί μόλις μαγειρευτούν!
Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από νουά σπάλας, (σπαλομίτα), χωρίς κόκαλο και κομμένο σε 10 κομμάτια
3 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, (κυδωνάτα)
30 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
το λευκό και τρυφερό μέρος από 1 κιλό πράσα, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα
500 ml ξηρό κρασί, κατά προτίμηση μοσχάτο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
2 φύλλα δάφνης
20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι, ρίχνουμε τα πράσα και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε το κρασί, το κρέας και τη δάφνη και μετριάζουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρέας. Ρίχνουμε τα κυδώνια, μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα υγρά εξατμισθούν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις δάφνες. Περιχύνουμε με το ξίδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα και σερβίρουμε.
Μυστικό: Ο σεφ προτείνει να γαρνίρουμε το φαγητό με τηγανητά φύλλα φασκόμηλου. Θα χρειαστούμε φρέσκα φύλλα φασκόμηλου που θα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι που έχουμε αφήσει να κάψει καλά για 3 – 4 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τα σκορπίζουμε στα πιάτα.
Συμβουλή: Στη Φλώρινα, το ίδιο φαγητό μαγειρεύουν και με χοιρινό. Αν το προτιμάτε, επιλέξτε ένα ζουμερό κομμάτι όπως σπάλα.
Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας