Σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από το Δημόσιο και τις συντάξεις έχει ήδη βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών μελετώντας τα σενάρια των νέων φοροελαφρύσεων για το 2022 και το 2023.
Κλειδί για τις αποφάσεις αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2022 όπου και αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα κτιστεί ο οδικός χάρτης των νέων παρεμβάσεων. Τόσο για φέτος όσο και για το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες. Για αυτό και θεωρείται δεδομένο ότι μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τις συντάξεις θα καταργηθεί οριστικά και στον ιδιωτικό τομέα.
Το πακέτο των παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της κατάργησης του νέου προϋπολογισμού και εφόσον υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας για την οποία καθοριστικό θα είναι το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
Αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα αποφασιστεί και πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τη μονιμοποίηση των ελαφρύνσεων που ισχύουν ήδη, όπως της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από την εξέλιξη των τουριστικών αφίξεων που δείχνουν ότι τα έσοδα από το μέτωπο αυτό θα υπερβούν τον στόχο του 45% των εσόδων του 2019. Αυτό επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ελπίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ξεπεράσει το 4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,6%, διευρύνοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τις συντάξεις από το 2023. Στην περίπτωση αυτή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς. Σύμφωνα με τα Νέα, η συνολική δημοσιονομική δαπάνη από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ, συν το κόστος από την απώλεια εσόδων που προκύπτει λόγω της κατάργησης της εισφοράς για όσους δεν είναι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και συνταξιούχοι.
Οι υγειονομικές εξελίξεις, παράλληλα με τον τουρισμό, βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου. Ο ρυθμός διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα και η ύπαρξη τυχόν νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της οικονομίας έως το τέλος του έτους.