Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Σβήνουν οι «φωτιές» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι επισκιάζει όλη την επικαιρότητα, οικονομική και μη, και δυστυχώς αφήνει σε δεύτερη μοίρα και εξαιρετικά θετικές ειδήσεις όπως αυτές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνοδεύθηκε με εκτόξευση της τιμής της μετοχής της εισηγμένης κατά 6,79%, στο 1,4950 ευρώ. Το ράλι της μετοχής εν πολλοίς οφείλεται στις πληροφορίες πως η Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη προχώρησε σε πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντάς στο 28,62% το ποσοστό της και ζητώντας επιπλέον και δέκα εκατομμύρια μετοχές από τα αδιάθετα κομμάτια. Η είδηση αυτή είναι η πρώτη σαφής ένδειξη πως οι εφοπλιστές λειτουργούν ως θεσμικοί μέτοχοι και στηρίζουν την επένδυσή τους. Κατά πληροφορίες αυτή η αλλαγή στάσης έχει ικανοποιήσει και τους Διοικούντες την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που σήμερα πάντως αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε αιτηθεί η Greenhill Investments Ltd και τα οποία επιδικάστηκαν χθες. Ανεξάρτητα από το τί πράττουν οι Μπάκος – Καϋμενάκης, οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά την ΑΜΚ να διαθέτουν ισχυρή και αδιαμφισβήτητη μετοχική παρουσία στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά των Ολλανδών αναμένονται εντός των επομένων ωρών. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως όλοι οι μέτοχοι έχουν αντιληφθεί πως για να αποδώσει η επένδυσή τους, απαιτείται να εφαρμοστεί, το ταχύτερο, το business plan της Διοίκησης του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ. Το ταμπλό φαίνεται πως προεξοφλεί το θετικό σενάριο, με τη μετοχή της κατασκευαστικής να έχει χαρίσει ήδη κέρδη 36,19% σε όσους την αγόρασαν προ τριμήνου.
Η επέλαση της Selina
Επεκτείνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά η ξενοδοχειακή αλυσίδα Selina, των Ισραηλινών Rafi Museri και Daniel Rudasevski. Οι Museri και Rudasevski, με την αρωγή της δικηγόρου Ελένης Ντούρα, η οποία έχει το ρόλο της Legal Director for Growth, Development and Real Estate στον Όμιλο Selina, δημιούργησαν αρχικά το 2019 το Selina Centavrus Pelio στην Μακρινίτσα του Πηλίου και εν συνεχεία το 2020 το Selina Theatrou Athens. Σε λίγες εβδομάδες η ομάδα της Selina θα εγκαινιάσει και ξενοδοχείο 545 κλινών στην Πάρο, αυξάνοντάς σε τρεις τις τουριστικές της μονάδες στη χώρα μας. Ωστόσο, τα σχέδια των Museri, Rudasevski και Ντούρα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες και επέκταση της Selina στο Ιόνιο και συγκεκριμένα την ανάπτυξη μονάδας στην Λευκάδα. Ο Όμιλος Selina έχει παρουσία σε 80 προορισμούς και σε 19 χώρες, όπου αγοράζει ή μισθώνει κενά ακίνητα ή κτίρια πρώην ξενοδοχείων, τα οποία ανακατασκευάζει και ανανεώνει. Το μοντέλο φιλοξενίας της Selina επικεντρώνεται σε προορισμούς που στοχεύουν ηλικιακά σε τουρίστες Millennial και στη Generation Z, ομάδες που εκτιμάται ότι ξοδεύουν περίπου 350 δισ. δολάρια ετησίως σε ταξίδια, αλλά πλέον συγκαταλέγονται και στους «ψηφιακούς νομάδες» που δημιούργησε η πανδημία. Για την ιστορία, η Selina εμφανίσθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018 ιδρύοντας τη Selina Athens Real Estate και τη Selina Ελλάς Υπηρεσίες Φιλοξενίας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Σχεδόν δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο 2020 ίδρυσε τις Selina Operation Theatrou Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και Selina Operation Μακρινίτσα Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Να σημειωθεί πως το εν Ελλάδι δεξί χέρι των Museri και Rudasevski, η δικηγόρος Ελένη Ντούρα, ήταν επί σειρά ετών διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της Μαρινόπουλος και ο πλέον στενός της συνεργάτης στις εγχώριες δραστηριότητες, είναι ο Μάνος Χανιωτάκης, ο οικονομικός διευθυντής της Selina για την Ελλάδα.
Το απαξιωμένο Proton
Ένα «βραχνά» 29 ετών έχει να διαχειριστεί η εταιρεία LAMDA Flisvos Marina, η διαχειρίστρια της Μαρίνας Φλοίσβου, στην οποία μετέχουν η LAMDA Flisvos Holding και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Το όνομα του «βραχνά» είναι «Proton». Πρόκειται για ένα κατά παραγγελία, μηχανοκίνητο σκάφος, φτιαγμένο από χάλυβα, μήκους 38,05 μέτρων, κατασκευασμένο το 1992, το οποίο έγινε refitted το 2004. Το «Proton» βρίσκεται πρυμνοδετημένο στη Μαρίνα Φλοίσβου από το 2016, οπότε και πραγματοποίησε τον τελευταίο του ναύλο και κατασχέθηκε το Φεβρουάριο του 2019 από την LAMDA Flisvos Marina. Προτού κατασχεθεί, το σκάφος πραγματοποιούσε εμπορικούς ναύλους εντός Μεσογείου, κυρίως στο Αιγαίο, το Ιόνιο και την Αδριατική Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που παραμένει παροπλισμένο, το σκάφος δεν έχει υποβληθεί σε καμία εργασία συντήρησης είτε εν πλω είτε στην ξηρά. Η LAMDA Flisvos Marina έβγαλε το «Proton» στο σφυρί ως επισπεύδουσα, αρχικά το Νοέμβριο του 2020 και εν συνεχεία στις 21 Ιουλίου 2021, ωστόσο δεν μπόρεσε να το πουλήσει, καθώς η τιμή πρώτης προσφοράς των 600.000 ευρώ δεν θεωρήθηκε ελκυστική και έτσι δεν εμφανίσθηκε κανένας πλειοδότης. Εάν δεν ενδιαφερθεί τελικά κανένας αγοραστής, δεν αποκλείεται το 378 τόνων σκάφος να οδηγηθεί σε διαλυτήρια για σκραπ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πωληθεί για λιγότερα από 200.000 ευρώ, όταν το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση από την LAMDA Flisvos Marina ανέρχεται στα 175.521 ευρώ.
Πρασινίζει η ΑΑΔΕ
Στην ενεργειακή αναβάθμιση 13 κτιρίων της σε όλη την Ελλάδα προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αξιοποιώντας το πρόγραμμα ενεργειακής βελτίωσης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα». Σκοπός του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με παρεμβάσεις που αφορούν π.χ. στο κέλυφος του κτιρίου, στα διάφορα συστήματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης. Στη βάση αυτή, η ΑΑΔΕ ανέθεσε στην εταιρεία DASE την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση 13 κτιρίων της. Ο σύμβουλος θα καθορίσει τα κτίρια της ΑΑΔΕ που έχουν πράγματι ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης, θα κάνει έλεγχο και τεκμηρίωση κυριότητας και νομιμότητας κάθε ακινήτου, θα δημιουργήσει φάκελο τεχνικών δεδομένων για κάθε κτίριο, θα προχωρήσει στον καθορισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, θα προσδιορίσει τις ανάγκες ωρίμανσης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων σε κάθε κτίριο (εγκρίσεις, τακτοποιήσεις, ενεργειακός έλεγχος, κτηματολόγιο, μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ.), θα επιβεβαιώσει τη δυνατότητα επίτευξης των ενεργειακών στόχων για την ένταξη κάθε κτιρίου στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και θα προχωρήσει στην κατάρτιση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Ενεργειακής Αναβάθμισης» που απαιτεί το πρόγραμμα.