Κορονοϊός: Η Βραζιλία κατέγραψε χθες Σάββατο ημερήσιο μέσο όρο θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε επτά ημέρες κατώτερο των χιλίων, για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες και πλέον, κάτι που αποδίδεται στο ότι μπόρεσε να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 556.370 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 19.917.855 επισήμως καταγεγραμμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων· πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.
Με 910 θανάτους να καταγράφονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ο μέσος όρος των προηγούμενων επτά ημερών υποχώρησε στους 989 την ημέρα.
Ο μέσος όρος είχε να πέσει κάτω από το επίπεδο των 1.000 από την 20ή Ιανουαρίου (981), όταν ξέσπαγε το δεύτερο κύμα, που αποδείχθηκε εξαιρετικά φονικό.
Ο αριθμός των θανάτων και των μολύνσεων στη γιγαντιαία χώρα βρίσκεται σε πτώση εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως επιδημιολόγοι φοβούνται νέα ανάφλεξη των κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα, η οποία πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές βραζιλιάνικες πολιτείες.
Έπειτα από την καθυστερημένη και χαοτική έναρξή της λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων δόσεων, η εκστρατεία ανοσοποίησης έφθασε επιτέλους σε συγκριτικά ικανοποιητικό ρυθμό, με πάνω από 1 εκατ. ενέσεις την ημέρα από τον Ιούνιο.
Συνολικά, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία έχουν λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19 και 40 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Αλλά τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει.
Στην αρχή της εβδομάδας, ο εμβολιασμός ανεστάλη για ημέρες σε πολλές μεγάλες πόλεις, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις φορτίων δόσεων.
Την Πέμπτη, ο δήμαρχος στο Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε σχέδιο προοδευτικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: προβλέπεται ιδίως ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου θα γίνονται με την παρουσία θεατών –τα στάδια θα υποδέχονται το 50% της χωρητικότητάς τους– από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο αυτό θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους φιλάθλους· ακόμη, προβλέπεται ότι η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους θα αρθεί τον Νοέμβριο.
Επιτροπή της Γερουσίας ερευνά επί τρεις μήνες τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Ειδικοί χαρακτηρίζουν απόλυτα χαοτική την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις και τις υπόνοιες για διαφθορά στην αγορά εμβολίων.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.