Όσο περισσότερο ασκείστε τόσο το καλύτερο, λένε οι ενημερωμένες συστάσεις της American Cancer Society για το έτος 2020 και προτείνουν στους ενήλικες να αυξήσουν το χρόνο φυσικής δραστηριότητας έως και στο διπλάσιο – εν συγκρίσει με παλαιότερες οδηγίες. Συγκεκριμένα, οι νέες οδηγίες συστήνουν στους ενήλικες να συμπεριλάβουν στη ρουτίνα άσκησής τους από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση – αντί δηλαδή των 150 λεπτών μέτριας έντασης την εβδομάδα που συνέστηναν προγενέστερες οδηγίες. Εναλλακτικά, οι ενήλικες θα πρέπει να αθλούνται για 75 έως 150 λεπτά έντονα κάθε εβδομάδα. Πώς όμως οφελεί η άσκηση της υγεία;
- Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας σας
Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας σας. Αυτό ισχύει ακόμη και σε άτομα με επίμονη κόπωση και σε άτομα με σοβαρές παθήσεις.
Η άσκηση μπορεί να είναι ένα πραγματικό ενισχυτικό ενέργειας για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διάφορες ιατρικές παθήσεις. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι 6 εβδομάδες τακτικής άσκησης μείωσαν τα αισθήματα κόπωσης για 36 άτομα που είχαν αναφέρει επίμονη κόπωση.
Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας για άτομα που έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Μάλιστα βάσει ερευνών, η άσκηση φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης από άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των παθητικών θεραπειών όπως η χαλάρωση και το τέντωμα.
Τέλος, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας σε άτομα με άλλες παθήσεις όπως για παράδειγμα ο καρκίνος.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νόσου
Η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι βάσει ερευνητικών δεδομένων μία από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης χρόνιας νόσου.
Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία των ατόμων στην ινσουλίνη, αυξάνει την υγεία της καρδιάς, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη τακτικής άσκησης – ακόμη και βραχυπρόθεσμα – μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του λίπους στην κοιλιά, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.
Γι ‘αυτό συνιστάται η τακτική σωματική δραστηριότητα για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των καταστάσεων.
Ακολουθεί σχετικό βίντεο: