Στην αρχή ήταν το «Fame Story» με την Άσπα Τσίνα και τους αξέχαστους καβγάδες με τους συμπαίκτες της και την κριτική επιτροπή. Μετά ήρθε το «Popstars» που έφερε τις Hi-5, στη συνέχεια βλέπαμε το «Dream Show» το οποίο μας σύστησε τον Νίκο Οικονομόπουλο, έπειτα το «Pop Idol» που μάθαμε την Τάμτα και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε πολύ με το «X- Factor» και το «The Voice», χωρίς βέβαια να μπορούμε να θυμηθούμε ποιοι ήταν οι νικητές.
Κάτι που φυσικά δεν απασχολεί τους υπεύθυνους προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι προσπαθούν πάση θυσία να αποδείξουν ότι στην Ελλάδα τραγουδάμε καλά. Με ρυθμό, πάθος και ένταση! Απόδειξη αυτού, τα τρία μουσικά show της τρέχουσας τηλεοπτικής σεζόν, τα δυο μάλιστα απ’ αυτά στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Το «The Voice» μεταδίδεται ήδη στον Skai συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, όσο προετοιμάζεται το «X-Factor» αλλά και το «La Banda» στο Open Tv. Το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες του Στέφανου Κωνσταντινίδη, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας αφού η παραγωγή δυσκολεύεται να βρει φωνές που θα ταίριαζαν σε ένα νεανικό pop συγκρότημα, στόχος του οποίου είναι το συγκεκριμένο τηλεοπτικό project.
Έχει η Ελλάδα ωραίες φωνές;
Όπως βλέπουμε στα ήδη υπάρχοντα σόου ναι! Και η αλήθεια είναι μάλιστα ότι μερικές απ’ αυτές είναι εξαιρετικές. Οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι είναι άνθρωποι με σπουδές πάνω στη μουσική οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής και έχουν τραγουδήσει ήδη μπροστά σε κοινό. Σχεδόν έτοιμοι δηλαδή για το πρώτο τους live. Παρ’ όλα αυτά κανείς δε δείχνει να μπορεί να ξεχωρίσει και αυτό είναι λυπητερό τόσο για τους ίδιους όσο και για την μπράντα του εκάστοτε μουσικού σόου. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απορία μας. Γιατί δηλαδή να ψάχνεις την επόμενη μεγάλη (;;:) φωνή της Ελλάδας όταν δεν έχεις αξιοποιήσει καθόλου την αμέσως προηγούμενη που εσύ έχεις αναδείξει; Τι να τον κάνεις τον coach – κριτή, όταν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δε σε βοηθάει στο να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα; Εννοείται ότι δεν υποστηρίζουμε πώς όλοι αυτοί δεν έχουν την καλή πρόσθεση να βοηθήσουν, ίσα – ίσα. Όμως τι να σου κάνει και ο coach – κριτής όταν πλέον ούτε ο ίδιος γνωρίζει που ανήκει μουσικά, πότε θα βγάλει το επόμενο τραγούδι και πού θα εμφανιστεί φέτος το χειμώνα;
Για ποια ελληνική μουσική σκηνή μιλάμε και τι ακριβώς υποσχόμαστε στα νέα παιδιά όταν πλέον μόνο τρία – τέσσερα ονόματα μπορούν να γεμίσουν ένα νυχτερινό μαγαζί; Τι τύχη μπορεί να έχει ο νικητής ενός μουσικού reality τη στιγμή που τεράστια ονόματα, τα οποία κάποτε πρωταγωνιστούσαν στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας (και μάλιστα καθημερινά), σήμερα αναγκάζονται να συνεργαστούν για να μπορούν να δουλέψουν δυο φορές την εβδομάδα; Αυτή η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μουσικά reality γιατί δεν υπάρχουν τόσες πίστες να τους χωρέσουν όλους. Συν τοις άλλοις είναι κρίμα να βασανίζετε τη δύσμοιρη την Ελληνίδα μάνα που περιμένει ένα κοντινό στο σπλάχνο της, για να μπορεί να δείχνει την επομένη στις φίλες της με τον καφέ.
Γιατί όμως μεταδίδουμε παραπάνω μουσικά ριάλιτι απ’ αυτά που μπορούμε να αντέξουμε;
Μα φυσικά για τα διαφημιστικά πακέτα και της εμπορικές συμφωνίες οι οποίες δίνουν την οικονομική ανάσα που χρειάζεται το κάθε κανάλι. Με τη σειρά του το κανάλι «πουλάει» νούμερα τηλεθέασης τα οποία συνήθως «έρχονται» με ενδιαφέρουσα κριτική επιτροπή, συγκινητικές ιστορίες των παικτών και στημένες ίντριγκες. Βέβαια, τη δυναμική ενός σόου δεν τη διαπιστώνεις από τα νούμερα τηλεθέασης που θα πετύχει ένα βράδυ Τετάρτης με βροχή. Προφανώς και αν βρίσκεσαι στο σπίτι θα παρακολουθήσεις ένα μουσικό σόου το οποίο μεταδίδει τραγούδια και μερικά πικρόχολα σχόλια. Χαίρω πολύ!
Τη δυναμική τη διαπιστώνεις στο από εκεί και πέρα των παικτών. Όταν δηλαδή οι κάμερες σβήσουν, τα μικρόφωνα απενεργοποιηθούν, ο Μαραβέγιας έχει πάει σπίτι του και ο νικητής θα πρέπει να αποδείξει στις δισκογραφικές εταιρείες ότι εκτός από φωνή, συμβόλαιο και ένα αυτοκίνητο (τα συνηθισμένα δώρα ενός μουσικού reality) διαθέτει και γερό στομάχι το οποίο θα αντέξει και όλα όσα δύσκολα πρόκειται να έρθουν.