Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πολλούς λόγους για να επιδιώκουν την ανάληψη τεχνικών έργων στο εξωτερικό και σε αυτούς περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα.
Συγκεκριμένα, η φορολογική μεταχείριση των κερδών ελληνικής τεχνικής εταιρείας που προκύπτουν από τεχνικά έργα που αναλαμβάνει στην αλλοδαπή είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.
Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες των οποίων το 80% του συνολικού προσωπικού και το 60% ανά κατηγορία προσωπικού είναι Έλληνες υπήκοοι απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από κάθε τέλος, φόρο ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου για τα κέρδη από τεχνικά έργα που αναλαμβάνουν εκτός της ελληνικής επικράτειας. Εν προκειμένω κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο φορολογείται η διανομή ή κεφαλαιοποίηση των κερδών αυτών.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος φορολογείται με τον ισχύοντα συντελεστή κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορολογικών ζημιών. Συνεπώς, τα κέρδη των εν λόγω εταιρειών από την εκτέλεση τεχνικών έργων στην αλλοδαπή απαλλάσσονται από την φορολογία εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού, καθώς σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής θα πρέπει να φορολογηθούν με το συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (22%).
Υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή παρέχεται σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τυχόν επάρκεια κερδών ή ύπαρξη ζημιών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr