Κινέζοι ερευνητές προτείνουν εκτροπή απειλητικών αστεροειδών με πυραύλους.
Κινέζοι ερευνητές θέλουν να στείλουν πάνω από 20 εκ των μεγαλύτερων πυραύλων της Κίνας σε άσκηση εκτροπής μεγάλου αστεροειδούς– κάτι που θα μπορούσε στο μέλλον να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας, εάν εντοπιστεί ένα τέτοιο σώμα σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.
Το θέμα αυτό έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, και έχει καταστεί επιστημονική πραγματικότητα: Κάποια στιγμή μεταξύ των τελών του 2021 και των αρχών του 2022 οι ΗΠΑ πρόκειται να εκτοξεύσουν ένα ρομποτικό σκάφος προς αναχαίτιση δύο αστεροειδών που βρίσκονται σχετικά κοντά στη Γη.
Όταν καταφθάσει στον προορισμό του, έναν χρόνο μετά, το σκάφος της NASA θα πέσει πάνω στον μικρότερο εκ των δύο για να διαπιστωθεί πόσο αλλάζει η πορεία του. Θα πρόκειται για την πρώτη ανθρώπινη προσπάθεια εκτροπής ενός ουρανίου σώματος.
Όπως γράφει το Reuters, στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Επιστημών της Κίνας ερευνητές διαπίστωσαν στο πλαίσιο προσομοιώσεων πως 23 πύραυλοι Long March 5 που θα έπλητταν ταυτόχρονα έναν μεγάλο αστεροειδή θα μπορούσαν να τον εκτρέψουν από την αρχική του πορεία κατά μία απόσταση 1,4 φορές την ακτίνα της Γης.
Οι υπολογισμοί βασίζονται σε έναν αστεροειδή ονόματι Bennu, σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, πλάτους που αντιστοιχεί στο ύψος του Empire State Building. Υπάγεται σε μια κατηγορία αστεροειδών με τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας καταστροφή. Γενικότερα μιλώντας, οι αστεροειδείς άνω του ενός χιλιομέτρου θεωρείται πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλο τον κόσμο.
Το επιστημονικό κέντρο επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη στο Icarus, επιστημονικό περιοδικό πλανητικών επιστημών.
Οι πύραυλοι Long March 5 θεωρούνται «κλειδί» για τις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας, η οποία έχει επιτυχώς εκτοξεύσει έξι πυραύλους του τύπου από το 2016. Ο τελευταίος εξ αυτών είχε προκαλέσει προβληματισμούς λόγω της επανεισόδου τμημάτων του στην ατμόσφαιρα τον Μάιο.
«Η πρόταση να διατηρηθεί ο άνω όροφος του πυραύλου εκτόξευσης συνδεδεμένος σε ένα κατευθυνόμενο διαστημόπλοιο, δημιουργώντας ένα μεγάλο ‘κινητικό βλήμα’ για την εκτροπή ενός αστεροειδούς, αποτελεί ωραίο concept» είπε ο καθηγητής Άλαν Φιτζσίμονς του Κέντρου Αστροφυσικών Ερευνών στο Queen’s University Belfast. «Αυξάνοντας τη μάζα που χτυπά τον αστεροειδή, η απλή φυσική θα διασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη επίδραση» είπε στο Reuters, προσθέτοντας πως ο τρόπος που θα διεξαγόταν μια αποστολή θα έπρεπε να μελετηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει 1% πιθανότητα ένας αστεροειδής πλάτους 100 μέτρων να πέσει στη Γη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, είπε ο καθηγητής Γκάρεθ Κόλινς στο Imperial College London.
H εκτροπή της πορείας ενός αστεροειδούς συνιστά μικρότερο κίνδυνο από τον «βομβαρδισμό» του με πυρηνικά, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά μικρότερα κομμάτια χωρίς να επιφέρει αλλαγή πορείας, λένε επιστήμονες.
Με πληροφορίες από Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.