Τα άτομα που δεν απολαμβάνουν ύπνο με καλή ποιότητα, ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Από απλή αδιαθεσία και απώλεια διάθεσης, μέχρι υπερκόπωση και μειωμένη απόδοση στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Δες στη συνέχεια τι αλλαγές πρέπει να κάνεις στην καθημερινή σου ζωή και στο χώρο σου για να έχεις καλύτερο ύπνο.
1. Προγραμμάτισε την ημέρα σου
Ο προγραμματισμός είναι κάτι που επιβάλλεται να έχει στην καθημερινότητά του ο κάθε άνθρωπος, από τα παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Πρόγραμμα σημαίνει να κοιμάσαι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ (όχι μετά τις 23:00-24:00). Να ξυπνάς μια συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί (οι ώρες ύπνου σου πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,5 με 8). Επίσης, να φροντίζεις ακόμη και αν τύχει να αλλάξει το πρόγραμμά σου, να αναπληρώσεις τις χαμένες ώρες ύπνου.
2. Ρύθμισε τη θερμοκρασία του δωματίου σου
Η θερμοκρασία που έχει το δωμάτιό σου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Οι ειδικοί συστήνουν να κρατάς τη θερμοκρασία του δωματίου σου στους ~20-21o C. Όχι υψηλότερα, ούτε χαμηλότερα, μιας και οι διακυμάνσεις αυτές στη θερμοκρασία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
3. Περιόρισε την κατανάλωση καφεΐνης
Ο καφές είναι απαραίτητος για τον περισσότερο κόσμο, οπότε δεν θα τολμούσαμε να σου προτείνουμε να τον κόψεις. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε μιας και ο καφές σου προσφέρει εκτός από τόνωση και αντιοξειδωτικά. Αλλά πρόσεξε την ποσότητα και τις ώρες που τον καταναλώνεις. Η καφεΐνη μένει στον οργανισμό σου για 6 με 8 ώρες αφού την καταναλώσεις, οπότε φρόντισε να το κάνεις αρκετές ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου σου.
4. Απόφυγε το φαγητό αργά το βράδυ
Ειδικά αν πρόκειται για βαριά φαγητά τύπου junk food. Προσπάθησε να αποφύγεις την κατανάλωσή τους λίγο πριν τον ύπνο, γιατί θα σου δημιουργήσουν ένα πολύ δυσάρεστο αίσθημα δυσφορίας ακόμα και παλινδρόμηση.
5. Απόφυγε το αλκοόλ
Το αλκοόλ συνήθως το καταναλώνουμε το βράδυ, οπότε την επόμενη φορά καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς το ένα ποτηράκι παραπάνω. Αυτό επειδή το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνίες, ειδικά για το πρώτο μισό της νύχτας.
6. Κάνε γυμναστική το πρωί
Αν κάνεις τις αλλαγές που έχουν αναφερθεί παραπάνω, το πιο πιθανό είναι να είσαι αρκούντως ξεκούραστη για να μπορείς να βάλεις και το ξυπνητήρι λίγο πιο νωρίς ώστε να πας στο γυμναστήριο. Η άσκηση, όταν αυτή γίνεται νωρίς το πρωί, βοηθά στην ποιότητα του ύπνου. Σε αντίθεση με το όταν αυτή γίνεται βραδινές ώρες, που η υπερένταση δεν θα σου επιτρέψει να χαλαρώσεις γρήγορα.
7. Αποσυνδέσου
Ο ύπνος σου θα βελτιωθεί και θα δεις γρήγορα αποτελέσματα αν αποσυνδέσεις από το υπνοδωμάτιό σου όλες της ηλεκτρονικές συσκευές. Αλλά και με τη σειρά σου αποσυνδεθείς και εσύ από αυτές. Βγάλε τους φορτιστές από το δωμάτιό σου και αρκέσου στο να δημιουργήσεις έναν χώρο, εκτός του υπνοδωματίου σου, όπου εκεί θα περνάς χρόνο χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το κινητό σου.
8. Απομάκρυνε τα ρολόγια
Τα ρολόγια θα σε κάνουν να σκέφτεσαι μονίμως την ώρα, πράγμα που δε βοηθά καθόλου ειδικά στην περίπτωση που έχεις αϋπνίες. Άφησε ένα ρολόι στην άλλη άκρη του δωματίου (όχι στο κομοδίνο σου) προκειμένου να μη σου αποσπά την προσοχή. Έτσι, θα αναγκάζεσαι να σηκωθείς όταν χτυπάει το ξυπνητήρι και δεν θα υποκύπτεις στο snooze.