Απόλυτη κυριαρχία των ελληνικών «φτερών» – Rafale, «οχιές» και F-35 στα χέρια των κορυφαίων χειριστών του ΝΑΤΟ – Απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας έναντι του αφερέγγυου Ερντογάν
Να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που ήδη υπάρχουν στην ελληνική φαρέτρα, επιθυμεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με το καθεστώς Ερντογάν να μην σταματά την επιθετική τακτική κατά της χώρας μας, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» εξετάζουν συνεχώς τρόπους ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος με στοχευμένες κινήσεις έχει «ξεμπλοκάρει» τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, είναι εκτός από την ποιοτική υπεροχή σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα να αποκτήσει και υπεροχή σε οπλικά συστήματα.
Μετά την απόκτηση – σε χρόνο ρεκόρ (3 μήνες) – των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών Rafale, τα οποία αναμένονται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία «τρέχουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και παρά τα διάφορα εμπόδια, τη διαδικασία απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της αξιολόγησης όλων των προτεινόμενων πλοίων, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να έχει ενημερωθεί πλήρως για όλες τις φρεγάτες.
Στο προσκήνιο τα F-35
Την ώρα όμως που στη λεωφόρο Μεσογείων εξελίσσεται το… δεύτερο ημίχρονο της «ναυμαχίας» μεταξύ των μνηστήρων, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο. Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, των κορυφαίων – κατά γενική ομολογία – μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως.
Η είδηση ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, να εξαπολύουν ακόμα ένα σφοδρό χτύπημα κατά του καθεστώτος Ερντογάν.
Σε μία κίνηση ύψιστης πολιτικής σημασίας, η οποία ίσως αποτελεί οδηγό για περαιτέρω στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, το αμερικανικό Κογκρέσο προχώρησε στην κατάθεση σχεδίου νόμου με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος.
Το νομοσχέδιο αυτό (που φέρει την ονομασία US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021) δεν αναγνωρίζει απλώς τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά προχωρά και σε σαφείς κινήσεις, όπως πχ τη στήριξη και αδειοδότηση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, την παροχή δανείων για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων από την Ελλάδα και την περαιτέρω εμβάθυνση της συμμαχίας με Ισραήλ και Κύπρο στη Μεσόγειο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με μία μελλοντική αγορά F-35 από την Ελλάδα, το νομοσχέδιο ζητεί την εξουσιοδότηση του Αμερικανού Προέδρου να επισπεύσει την παράδοσή τους, ενώ ζητείται μέσα σε αυτά τα αεροσκάφη να βρίσκονται και τα 8 που επρόκειτο να λάβει η Τουρκία αλλά που πλέον δεν παίρνει λόγω της εξόδου της από το πρόγραμμα κατασκευής τους εξαιτίας των κυρώσεων που της επεβλήθησαν λόγω της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και η σημασία του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) που τώρα υφίσταται σε θέματα ενέργειας αλλά προτείνεται η επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια. Προβλέπεται επίσης η σκοπιμότητα κατασκευής νέων υποδομών στη Σούδα, αλλά επίσης η χρηματοδότηση έργων υποδομής όπως λιμένων ή και ναυπηγείων από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Τέλος, ζητείται η παράδοση, κατά προτεραιότητα, πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (από το επονομαζόμενο πρόγραμμα EDA) για την περίοδο 2022 – 2026.
Τα χαρακτηριστικά του F-35
Όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές στο Newsbomb.gr, «η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών. Πρέπει να μπει δυναμικά στην 5η γενιά. Το επιβάλλουν οι εξελίξεις. Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα», τονίζουν.
Πρόκειται σαφέστατα για ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.
Το F-35 Lightning είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος.
Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις, να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το F-35 ως «φονική μηχανή», καθώς μπορεί να πλησιάζει στόχους τελείως «αθόρυβα», δίχως να γίνει αντιληπτό.
Τα συστήματα του F-35 δίνουν στον πιλότο του αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία για το πεδίο της μάχης και πιθανές απειλές, από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας κρίσιμα πλεονεκτήματα.
Στα μοναδικά χαρακτηριστικά του F-35 συγκαταλέγεται το κράνος που φορά ο πιλότος του, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού. Με κόστος περί τα 400.000 δολάρια, το κράνος δίνει μια τελείως νέα οπτική στον χειριστή του αεροσκάφους, καθώς έχει νυχτερινή όραση και δικές του «οθόνες» με τις οποίες μπορεί να ζουμάρει πάνω σε στόχους και περιοχές.
Το «έξυπνο» F-35 δέχεται και φωνητικές εντολές από τον πιλότο μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται DVI (Direct Voice Input).
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τα F-35 είναι αεροσκάφη που πετούν μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ανάλογα με τον τύπο του (τα F-35 βγαίνουν σε τρεις εκδόσεις), μπορεί να απογειώνεται σε αεροδιάδρομο πολύ μικρό ή και να προσγειώνεται κάθετα.
Πανίσχυρη η HAF
Στο άκουσμα της είδησης πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για… πολυτέλεια να έχει η Ελλάδα μερικά από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο. Προφανώς, πρόκειται για αφελέστατη τοποθέτηση. Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και με την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της με τη χρήση των S-400, τα F-35 και τα Rafale αποτελούν αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής στην περιοχή. Όσο για τον αριθμό αεροσκαφών που επιθυμεί να αποκτήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πληροφορίες αναφέρουν πως το ΓΕΑ θα επιθυμούσε τουλάχιστον μία Μοίρα, δηλαδή 18 αεροσκάφη.
Το πώς θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απόκτηση των πρώτων έξι F-35, είναι ένα θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συζητηθεί σε πρώτη φάση μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο, ένα ενδεχόμενο είναι η χρησιμοποίηση ορισμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Σούδας. Επίσης, η άφιξη των αμερικανικών μαχητικών θα μπορούσε να συνδιαστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν.
Στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, είναι η Ελλάδα να έχει μέσα στην επόμενη δεκαετία τα εξής αεροσκάφη στο στόλο της:
- 37 F-16 Block 50, που θα μετατραπούν σε «Μ»
- 32 F-16 Block 30 που θα μετατραπούν επίσης σε «Μ»
- 85 F-16 που σταδιακά θα γίνουν Viper
- 24 Mirage 2000-5, τα οποία με την υποστήριξη που πλέον υπάρχει έλαβαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις – βελτιώσεις
- 18 πανίσχυρα Rafale 4.5 γενιάς
- 24 F-35, τα καλύτερα μαχητικά 5ης γενιάς.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 36 F-4 Phantom τα οποία ανήκουν επίσης στις βασικές μονάδες κρούσης και χρησιμοποιούνται ως βομβαρδιστικά.
Είναι προφανές πως η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων. Έχοντας άλλωστε απέναντι έναν αλλοπρόσαλο και αφερέγγυο ηγέτη όπως ο Ερντογάν, περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων το γνωρίζουν καλά και για το λόγο αυτό «τρέχουν» με κάθε τρόπο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο με νέα οπλικά συστήματα αλλά και με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.