Το πλάνο ανανέωσης του προσωπικού της, με αποχωρήσεις εργαζόμενων που έχουν συμπληρώσει το όριο της σύνταξης, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με νεότερους, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ. Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνεται η εισήγηση για την αποχώρηση 220 υπαλλήλων που έχουν θεμελιωμένα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ως προς το μισθολογικό τους κλιμάκιο έχουν “πλαφονάρει”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κοστίζουν στην εταιρεία πάνω από 12 εκατ. ετησίως.
Οι εργαζόμενοι αυτοί ανήκουν σε 3 κατηγορίες:
• Υπάλληλοι που ανήκουν στην κατηγορία των υπερβαρέων άνω των 60 ετών
• Απλοί υπάλληλοι άνω των 62 ετών και
• Στελέχη άνω των 65 ετών
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, θα δοθεί στους εργαζόμενους χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους, να αποδεχθούν την πρόταση για οικειοθελή αποχώρηση. Όσοι δεχθούν θα πάρουν πέραν της προβλεπόμενης αποζημίωσης των 15 χιλιάδων ευρώ, επιπλέον ποσό ύψους 5 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή σε περίπτωση που αποδεχθούν και οι 220 υπάλληλοι τότε το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ θα ανέλθει στα 4,4 εκατ. ευρώ.
Εφόσον υπάρξουν υπάλληλοι που δε θα δεχθούν την πρόταση τότε από το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι απολύσεις που βάσει νόμου δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 30 το μήνα. Εάν υποθετικά δεν δεχθεί κανείς υπάλληλος την πρόταση για οικειοθελή αποχώρηση τότε οι απολύσεις θα ολοκληρωθούν σε 7 μήνες, μέχρι τον Ιούλιο.
Το πλάνο για την αποχώρηση των υπαλλήλων με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης θα συνδυαστεί και με ανανέωση του προσωπικού ιδιαίτερα σε τεχνικές υπηρεσίες όπου υπάρχουν ανάγκες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει και χρειάζεται να εκπαιδευτεί νέο προσωπικό.
Φυσικό αέριο – ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Εκτός από την απόφαση για την αποχώρηση των 220 υψηλόμισθων στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και για δύο ακόμη θέματα. Το πρώτο αφορά στην έναρξη της δραστηριοποίησης της ΔΕΗ στην αγορά του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε παραγγείλει ειδική μελέτη για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά προμήθειας αερίου, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει τις κινήσεις της.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ κατά το πρότυπο και άλλων μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, προσβλέπει στο φυσικό αέριο, ως μία αγορά στην οποία μπορεί να υποκαταστήσει σημαντικό μέρος των απωλειών των πωλήσεων, που προκύπτουν από την υποχρεωτική εκχώρηση μεριδίου αγοράς στο ρεύμα.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα του ΔΣ αφορά στην απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ως κομβική για το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων της ΔΕΗ στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey η ΔΕΗ θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2018 – 2022 με στόχο να καλύψει το 25% της νέας ισχύος που θα δημοπρατηθεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ, περίπου 615MW.
Ακόμη η ΔΕΗ σχεδιάζει την υλοποίηση 1,1 GW, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Πρόκειται για την πρώτη φάση ανάπτυξης στην αγορά της πράσινης ενέργειας αφού μέχρι το 2030 η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, υλοποιώντας μαζικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Του Χάρη Φλουδόπουλου