Αποφασισμένος να δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό και να χτυπήσει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα σημείο που «πονάει» εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρεί να τον φέρει στη Βουλή προκειμένου να «απολογηθεί» για τα υπέρογκα χρέη του κόμματος του.
Το ζήτημα με τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καινούργιο. «Κυνηγάει» τα δύο κόμματα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, επομένως για πάνω από μία δεκαετία. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελούν κομμάτι της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την οικονομική κατάσταση των δύο κομμάτων και ειδικά εκείνων της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτή τη φορά, η Κουμουνδούρου παίζει το συγκεκριμένο «χαρτί» σε μία περίοδο έντονης πόλωσης και ελάχιστες ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάππειο και στον απόηχο των συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής που στήθηκε σε βάρος του Νίκου Παππά, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί και εκείνη με τη σειρά της να παίξει με χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Παράλληλα, όμως, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα -ο οποίος μέσω της χθεσινής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το εν λόγω ζήτημα προς τον Κ.Μητσοτάκη, φαίνεται να παίρνει πάνω του την υπόθεση – υποστηρίζουν ότι δεν είναι απλά θέμα ανταπόδοσης των «βρώμικων» χτυπημάτων της κυβέρνησης προς το κόμμα τους, αλλά θέμα βαθύτατα πολιτικό.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι είναι σε μεγάλο σημείο και θέμα προσωπικής πολιτικής ευθύνης του ίδιου του πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν πρόσωπα από τον στενό περίγυρο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης αυξάνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες. Μέσα σε 4 χρόνια προεδρίας του, τα χρέη προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 343 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, συνεχίζουν, σχεδόν το 1/3 των συνολικών χρεών της ΝΔ το έχει δημιουργηθεί μέσα σε 4 χρόνια της ηγεσίας Μητσοτάκη, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ σε 42 χρόνια. Μάλιστα, χρησιμοποιούν πολύ σκληρά λόγια εναντίον του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον «στρατηγικό κακοπληρωτή».
Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανεπάρκεια», τη στιγμή που και τη χώρα έβγαλε από τα μνημόνια, και ρύθμισε το χρέος και άφησε και το μαξιλάρι 37 δις. ευρώ που έσωσε τη χώρα από τη χρεωκοπία στην πανδημία, αλλά και που δεν χρωστάει στις τράπεζες ούτε μισό ευρώ, αφού από το καλοκαίρι του 2020 ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του δανεισμού του, καταβάλλοντας και το τελευταίο ευρώ τραπεζικού δανεισμού.
Εκείνο που επιδιώκουν να πετύχουν μέσω της ερώτησης Τσίπρα, είναι να απαντήσει ο πρωθυπουργός σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Η αύξηση των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες κατά σχεδόν 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και συγκεκριμένα κατά 34 εκατ. ευρώ το 2020 οφείλεται σε νέα δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή σε αδυναμία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών;
- Αν ισχύει το δεύτερο, πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη, δεδομένου ότι πλέον το χρέος είναι τόσο μεγάλο που κάθε χρόνο θα διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο από τα τοκοχρεολύσια;
- Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τις δανειακές συμβάσεις και τις ρυθμίσεις αυτών που έχει συνάψει με τις τράπεζες, για να μάθουν οι πολίτες πότε ακριβώς θα αποπληρωθούν τα χρέη της ΝΔ, ώστε να μην επιβαρύνουν τους ίδιους τους φορολογούμενους; Τι έχει να κρύψει;
Πολιτικές σκοπιμότητες
Πέραν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχει σαφές πολιτικό ζήτημα, αφού από τη Κουμουνδούρου αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση νομοθετεί για τα συμφέροντα των πολιτών ή για τα συμφέροντα των πιστωτών της.
Θεωρούν, δε, ότι την απάντηση τη δίνει η ίδια η ΝΔ με τις πολιτικές της, που κατά την άποψη τους επιβεβαιώνουν πως μοναδικό της μέλημα είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε ένα πλέγμα βαθιάς διαπλοκής, πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με τις τράπεζες.
Αυτό, λένε, ότι είναι ο λόγος που έθεσε σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό κώδικα, που καταργεί για πρώτη φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε αθρόες πτωχεύσεις όχι μόνο επαγγελματιών, εργαζομένων και εμπόρων, αλλά ακόμα και φυσικών προσώπων, βγάζοντας στο σφυρί το σύνολο της περιουσίας τους προς όφελος των τραπεζών.
Γι’ αυτό, συνεχίζουν, νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για «θαλασσοδάνεια», καθώς πλέον για να παρέμβει εισαγγελέας δεν μπορεί να το πράξει αυταπάγγελτα αλλά πρέπει οι ίδιοι οι τραπεζίτες να υποβάλλουν έγκληση.
Ακόμα και με το εργασιακό νομοσχέδιο, δηλώνουν ότι εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, καθώς πάγια πρακτική τους είναι η μη καταβολή υπερωριών στους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίες πλέον θα είναι απλήρωτες και θα «αμείβονται» με ρεπό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.