Οι ευρωβουλευτές έχουν καλέσει εδώ και μήνες την Τουρκία να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ
Παρά τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις αλλά και τις καταδικαστικές ανακοινώσεις της ΕΕ, για το παράνομο άνοιγμα του περίκλειστου προαστίου των Βαρωσίων, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη -αγνοώντας επιδεικτικά τις διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ- τις εργασίες για το άνοιγμα της πολύπαθης περιοχής.
Όπως κατέγραψε σε βίντεο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πλέον είναι σχεδόν έτοιμο το νέο κομμάτι της παραλίας της Χρυσής Ακτής το οποίο εκτείνεται σε μια μεγάλη απόσταση από το ξενοδοχείο Venus, καθιστώντας το προσβάσιμο για το κοινό στο άμεσο μέλλον.
Το κομμάτι της παραλίας που θα ανοιχθεί είναι αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2020 και έφαγε μαζί με το ζεύγος Τατάρ στο κιόσκι που ειδικά κατασκευάστηκε για εκείνη την επίσκεψη. Το κιόσκι βρίσκεται ακόμη εκεί. Στον διάδρομο που έχει κατασκευαστεί προς την παραλία έχουν φυτευτεί φοίνικες ενώ δεξιά κατασκευάστηκε και αναψυκτήριο – καντίνα που ακόμη δεν λειτουργεί. Στην παραλία έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με κρεβατάκια θάλασσας. Ο χώρος είναι προσβάσιμος αλλά όχι προς χρήση.
Προειδοποίηση για κυρώσεις
Σημειώνεται ότι σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, μόλις πριν από μερικούς μήνες, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο προάστιο των Βαρωσίων της Αμμοχώστου και προειδοποίησαν ότι το μερικό «άνοιγμά» τους υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού.
Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Τουρκία να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών.
- Η Τουρκία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία της Κύπρου
- Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
- Κάλεσμα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες
Σε εξέλιξη οι εργασίες
Σύμφωνα με το politis.com.cy ήδη τμήμα της παραλίας της Χρυσής Ακτής λειτουργεί από το 1975, όπως και 3 ξενοδοχεία μπροστά σε αυτή, μόνο για τα μέλη του τουρκικού κατοχικού στρατού. Η περιοχή εκείνη δεν είναι πλέον προσβάσιμη και δεν μπορούν πολίτες να περάσουν από εκεί, όπως το πρώτο διάστημα που η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε, αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.
Πλέον όσοι πηγαίνουν στο Βαρώσι, από την Λεωφόρο Κένεντι στρίβουν δεξιά στην οδό Λειβαδιών, αριστερά στην Μιαούλη και πάλι αριστερά στην Ρούμελης για να ξαναβγούν στην Λεωφόρο Κένεντι, πολύ κοντά πλέον στο σημείο της παραλίας της Χρυσής Ακτής που θα ανοίξει.
Ο φακός της φωτογράφου του ΚΥΠΕ, Κάτιας Χριστοδούλου εντοπίζει ένα παλιό αυτοκίνητο, που αφέθηκε προφανώς εκεί από το 1974, δίπλα από μια πολυκατοικία, στην Κένεντι.
Στο σημείο δεξιά της Λεωφόρου Κένεντι, πριν την αυστηρά στρατιωτική μη προσβάσιμη περιοχή, εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και ένα μεγάλο κομμάτι γης ισιώνεται, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για το τί θα γίνει εκεί.
Αλλαγή και στον Δημοτικό Κήπο του Βαρωσιού, μπροστά από το 1ο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Ο κήπος έχει καθαρισθεί και όπως φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί. Δεν επιτρέπεται η είσοδος μέσα στον κήπο, ούτε και οι φωτογραφίες. Προ μηνών ο τ/κ Τύπος είχε γράψει ότι στην περίκλειστη πόλη επρόκειτο να κατασκευασθεί ο «κυπριακός εθνικός κήπος».
Στους δρόμους που είναι ανοικτοί και προσβάσιμοι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, υπάρχουν ποδηλάτες και αρκετοί «αστυνομικοί», όπως και κάμερες παρακολούθησης παντού. Έχει γίνει καθαρισμός από φυτά, χόρτα και δέντρα, αρκετών προσόψεων σπιτιών. Πλέον η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανένα κτίριο. Έχουν τοποθετηθεί παντού ξύλινοι πάσσαλοι με σκοινιά.
Ο χρόνος είναι αμείλικτος. Το γνωστό στους Βαρωσιώτες και όχι μόνο, κέντρο αναψυχής Φάληρο, που ανήκε στον Δήμο Αμμοχώστου και το διαχειριζόταν το ζεύγος Χριστοδούλου από το 1960, έπεσε. Το κτίριο, που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, έχει καταστραφεί. Σχεδόν απέναντι και το ξενοδοχείο Κινγκ Τζόρτζ, από τα πιο παλιά στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού, έχει κι εκείνο απώλειες. Έπεσε και καταστράφηκε ο εξωτερικός χώρος, η βεράντα του εστιατορίου του, με θέα τη θάλασσα.
Στους δρόμους δεν υπάρχουν πολλοί πεζοί, ούτε και αυτοκίνητα. Οχήματα του κατοχικού στρατού, οχήματα τροφοδοσίας και άλλα, εισέρχονται πλέον στην περιφραγμένη πόλη από διαφορετικό σημείο στον Άγιο Ιωάννη και μέσω της Λεωφόρου Ευαγόρου, που δεν έχει επιδιορθωθεί, διασταυρώνουν την Λεωφόρο Δημοκρατίας και καταλήγουν στην οδό Λειβαδιών.
Όσοι ενοικιάζουν ποδήλατα χρησιμοποιούν πλέον μόνο χρεωστικές κάρτες. Με βίζα αγοράζεις και τον καφέ, το ρόφημα και ότι άλλο πουλούν οι μικρές καντίνες που πλέον έχουν τοποθετηθεί σε κάποια σημεία δρόμων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.