Ο αιματηρός «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στον κόσμο της νύχτας έχει θορυβήσει την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., που προσπαθεί να ενισχύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και ταυτόχρονα να ενημερώσει τη Δικαιοσύνη, τόσο για τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών της όσο και για τις «δυσλειτουργίες» που παρατηρούνται μέχρι να τελεσιδικήσουν οι «βαριές» υποθέσεις.
Τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» μεταξύ ομάδων της αθηναϊκής νύχτας διανύουν περίοδο «έξαρσης», η οποία αποδίδεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για την επικυριαρχία στη «νύχτα». Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «πρόκειται για μία περίοδο ανακατατάξεων».
Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 20 εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας στην Αθήνα. Πρόκειται για συμβόλαια θανάτου, κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., φέρουν κοινές «υπογραφές». Η τελευταία δολοφονία σημειώθηκε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες με θύμα 58χρονο που έγινε στόχος ενέδρας από ενόπλους έξω από γνωστή καντίνα της Μεταμόρφωσης.
Με φόντο το δυστοπικό σκηνικό που διαμορφώνεται από το μπαράζ δολοφονιών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποφάσισε να μεταβεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, συνοδευόμενος από τον διοικητή Ασφαλείας, Πέτρο Τζεφέρη.
Ο κ. Τζεφέρης είναι ο ανώτατος αξιωματικός που επόπτευσε την εκπόνηση της μελέτης για την ανθρωπογεωγραφία του οργανωμένου έγκληματος. Στην απόρρητη έκθεση που συντάχθηκε γίνονται αναφορές σε εγκληματικές οργανώσεις που «πρωταγωνιστούν» στη νύχτα από το 2009 μέχρι σήμερα και οι οποίες μπήκαν στο μικροσκόπιο για εκβιασμούς, συμβόλαια θανάτου, εκρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, μαστροπεία, λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκπόρνευση γυναικών. Ο τζίρος των ομάδων που πρωταγωνιστούν στο οργανωμένο έγκλημα υπολογίζεται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τα στοιχεία που περιέχονται στην απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που κατατέθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Άρειο Πάγο προέρχονται από έρευνες και συλλογή πληροφοριών από ειδικές υπηρεσίες αλλά και από «βαριές» δικογραφίες που έχουν συνταχθεί τα τελευταία 12 χρόνια και περιέχουν «βαριά» ονόματα της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που περιέχεται στη μελέτη φτάνει τα 500 πρόσωπα. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ελεύθεροι.
Η μελέτη περιγράφεται ως μία «ακτινογραφία» του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας.
Πρόθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά στο οργανωμένο έγκλημα. Παράλληλα, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να συλλαμβάνονται άτομα για υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος και στη συνέχεια να αποφυλακίζονται και να συνεχίζουν τη δράση τους. Ένα άλλο ερώτημα που εκφράζεται είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους ποινικούς των οποίων λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης και δεν έχουν δικαστεί λόγω καθυστερήσεων που επιβάλλονται από τον κορονοϊό.
Οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις Αρχές είναι οι περίπου 20 ανεξιχνίαστες εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας των τελευταίων ετών.
Και αυτό διότι φαίνεται ότι ο κύκλος αίματος δεν έχει κλείσει. Ο «πόλεμος» για την επικυριαρχία στη νύχτα μαίνεται. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι «η καραντίνα και το κλείσιμο των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα η ‘πίτα’ να μικρύνει και οι εγκληματικές ομάδες να γίνουν ακόμα πιο επιθετικές για τη διεκδίκηση της εναπομείνασας. Επίσης, είχε ως αποτέλεσμα να δώσουν έμφαση σε άλλου είδους εγκληματικές δραστηριότητες, να κάνουν δηλαδή μία ‘στροφή’ από τις προστασίες μαγαζιών σε άλλου είδους ‘επιχειρήσεις’».
Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν κάποια από τα «συμβόλαια θανάτου» των τελευταίων ετών να εκτελέστηκαν από «μισθωμένους» δολοφόνους που ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν έναν «χάρτη» των εγκληματικών ομάδων και έτσι υπάρχουν εκτιμήσεις για τις «εκπορεύσεις» των επιθέσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχει έντονη ανησυχία της Αστυνομίας για «μετακόμιση» ομάδων τους καλοκαιρινούς μήνες σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, όπου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναμένεται λόγω του τουρισμού να συγκεντρωθεί μεγάλος τζίρος σε νυχτερινά μαγαζιά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.