«Stadio Diego Armando Maradona»: Τα γήπεδα που πήραν ονόματα θρύλων του ποδοσφαίρου (vids+photos)


Ντιέγκο Μαραντόνα: Το «San Paolo» πήρε κι επίσημα του όνομα του «Θεού» της μπάλας και μπήκε στη λίστα των γηπέδων που «κουβαλούν» με αυτό τον τρόπο κάποιον θρύλο του ποδοσφαίρου.

Την Πέμπτη (10/12) το βράδυ η Νάπολι υποδέχθηκε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Europa League. Ήταν το πρώτο ματς που διεξήχθη στο «Stadio Diego Armando Maradona»!

Ο ιταλικός σύλλογος θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του ανθρώπου που άλλαξε μια για πάντα όχι μόνο την ιστορία του, αλλά κι εκείνη μιας ολόκληρης πόλης! Ο Ντιέγκο Μαραντόνα αγαπήθηκε σαν «Θεός» στη Νάπολη, εκεί όπου πλέον βρίσκεται κι ο Ναός του.

diego-armando-maradona-1.jpg
«Stadio Diego Armando Maradona»AP Images

Το «San Paolo» προστίθεται στη μεγάλη λίστα των γηπέδων που έχουν πάρει το όνομα κάποιου θρύλου του ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είναι καν το πρώτο που φέρει το όνομα του Μαραντόνα. Το ίδιο συμβαίνει και με την έδρα της Αρχεντίνος Τζούνιορς, με τη φανέλα της οποίας ο… επαναστάτης της μπάλας έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήμα.

Ανάλογα παραδείγματα μπορεί κάποιος να βρει πολλά, καθώς σχεδόν κάθε χώρα έχει τους δικούς της ποδοσφαιρικούς ήρωες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ποιο πρόσφατοι παίκτες, όπως ο Φερνάντο Τόρες κι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έχουν δώσει το όνομα τους σε κάποιο γήπεδο.

Παρακάτω είναι κάποια από τα ποιο ιδιαίτερα παραδείγματα κι όπως θα δείτε ορισμένα από τα γήπεδα έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

«Santiago Bernabeu Stadium» (Ισπανία) – 81.044 θεατές

«Santiago Bernabeu Stadium»AP Images

Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου Γιέστε θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Όχι τόσο για τα επιτεύγματα του εντός αγωνιστικού χώρου, όσο γι’ αυτά που έκανε στη συνέχεια, μετατρέποντας τους Μαδριλένους σε έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στον κόσμο!

Ο Μπερναμπέου έπαιξε σε 51 αγώνες με τη Ρεάλ και σκόραρε 46 φορές. Στη συνέχεια έγινε διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, βοηθός προπονητή, προπονητής και τελικά πρόεδρος του συλλόγου για 35 χρόνια!

Το «Santiago Bernabeu Stadium», λοιπόν, αποτελεί ένα «ευχαριστώ» της Ρεάλ στον άνθρωπο που την έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το συγκεκριμένο γήπεδο, το χορτάρι του οποίου έχουν πατήσει ορισμένοι εκ των κορυφαίων στην ιστορία του αθλήματος.

«Johan Cruijff ArenA» (Ολλανδία) – 54.000 θεατές

«Johan Cruijff ArenA»AP Images

Τα λόγια είναι περιττά για τον Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος κατέκτησε τρεις «Χρυσές Μπάλες», αλλά κυρίως τον θυμόμαστε για τη γενικότερη συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο. Ήταν ένας υποστηρικτής του ολοκληρωμένου ποδοσφαίρου και πρωτοπόρος όσον αφορά στη δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες.

Έκανε σπουδαία καριέρα σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα, κατακτώντας πολλά τρόπαια, ενώ με τον «Αίαντα» πανηγύρισε και τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών. Κυρίως, όμως, με τις ιδέες του συνέβαλε στην εξαιρετική παραγωγική διαδικασία των Ακαδημιών στους δύο συλλόγους, για να βγουν ποδοσφαιριστές όπως ο Τσάβι κι ο Αντρές Ινιέστα.

Το γήπεδο του Άγιαξ πήρε το όνομα του τον Απρίλιο του 2017. Το «Johan Cruijff ArenA» είναι χωρητικότητας 54.000 θεατών και φυσικά έχει φιλοξενήσει ορισμένες από τις πιο όμορφες

«Stadio Giuseppe Meazza» (Ιταλία) – 80.000 θεατές

Stadio-Giuseppe-Meazza.jpg
«Stadio Giuseppe Meazza»AP Images

Ένα από τα πιο εμβληματικά στάδια όλου του πλανήτη, το οποίο φιλοξενεί κι ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι, αυτό ανάμεσα στη Μίλαν και την Ίντερ. Σίγουρα αρκετοί το ξέρετε ως «San Siro», από την περιοχή στην οποία βρίσκεται στο Μιλάνο.

Η επίσημη ονομασία του, όμως, είναι «Stadio Giuseppe Meazza» και την πήρε από τον σπουδαίο Ιταλό επιθετικό, τον Μάρτιο του 1980. Ο Τζουζέπε Μεάτσα πέρασε σχεδόν όλη του την καριέρα στην Ίντερ, στην οποία αγωνίστηκε για 13 χρόνια, έχοντας 241 γκολ σε 348 ματς.

Είναι μόλις ένας από τους τρεις Ιταλούς που έχουν κατακτήσει δύο Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ πολλοί τον θεωρούν ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χώρας. Το «Stadio Giuseppe Meazza» χωράει 80.000 θεατές κι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

«Puskas Arena» (Ουγγαρία) – 67.215 θεατές

Puskas-Arena.jpg
«Puskas Arena»AP Images

Ο Φέρεντς Πούσκας ήταν ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών κι ενδεχομένως ο πρώτος διεθνής superstar! Σκόραρε 84 γκολ σε 85 ματς με την εθνική Ουγγαρίας, ενώ έπαιξε και σε τέσσερις αγώνες με την Ισπανία. Επίσης, πέτυχε 514 τέρματα στα πρωταθλήματα των δύο χωρών ως παίκτης της Χόνβεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών και πέντε πρωταθλήματα.

Φυσικά, έκανε σπουδαία καριέρα κι ως προπονητής. Μάλιστα, πέρασε κι από τα μέρη μας κι οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. Έμεινε τέσσερα χρόνια στο «τριφύλλι» (1970-74), ενώ βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ για μια σεζόν (1978/79).

Η «Puskas Arena» στη Βουδαπέστη ανακαινίστηκε πρόσφατα (σ.σ. ήταν έτοιμη πριν το τέλος του 2019) κι είναι χωρητικότητας 67.215 θεατών, ενώ είναι τεσσάρων αστέρων στην κλήματα της UEFA. Το γήπεδο χτίστηκε πάνω στο παλιό «Ferenc Puskas Stadium», το οποίο γκρεμίστηκε τον Οκτώβριο του 2016.

«Estadio Rei Pele» (Βραζιλία) – 19.105 θεατές

«Estadio Rei Pele»Wikipedia

Ο Πελέ οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν αν υπήρξε καλύτερος ή όχι του Μαραντόνα. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη λίστα, έστω κι αν αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

Το γήπεδο που φέρει το όνομα του «μάγου» της μπάλας βρίσκεται στην πόλη Μασέιο κι αποτελεί έδρα των CRB και CSA. Το «Estadio Rei Pele», το οποίο μεταφράζεται σε γήπεδο του βασιλιά Πελέ, είναι χωρητικότητας 19.105 θεατών.

«Estadio Diego Armando Maradona» – 26.000 θεατές

«Estadio Diego Armando Maradona»Twitter: AJR

Το «San Paolo» της Νάπολι δεν είναι το πρώτο γήπεδο που φέρει το όνομα του «Θεού» της μπάλας, Ντιέγκο Μαραντόνα. Συγκεκριμένα, το 2004 η έδρα της Αρχεντίνος Τζούνιορς στο Μπουένος Άιρες ονομάστηκε «Estadio Diego Armando Maradona».

Να θυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο χωράει 26.000 θεατές, ο Μαραντόνα πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας το 1976. Έπαιξε στην «El Bicho» ως το 1981.

«Ali Daei Stadium» (Ιράν) – 20.000 θεατές

«Ali Daei Stadium»Wikipedia

Ο Αλί Νταεϊ είναι ένας θρύλος όχι μόνο του ασιατικού ποδοσφαίρου, αλλά γενικότερα του παγκόσμιου. Ο Ιρανός στράικερ ήταν ένας χαρισματικός σκόρερ και δεν είναι τυχαίο ότι εξακολουθεί να είναι ο παίκτης που έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ με την εθνική ομάδα του σε όλο τον πλανήτη. Σημείωσε 109 σε 149 ματς κι ο μόνος που τον απειλεί είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πρόσφατα έφτασε τα 102 σε 170 αγώνες.

Έκανε σημαντική καριέρα στη Γερμανία, όπου φόρεσε για μια σεζόν (1998/99) και τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, όπου μέτρησε 23 συμμετοχές και έξι γκολ. Στη συνέχεια έπαιξε στη Χέρτα Βερολίνου για τρία χρόνια, όπου αγωνίστηκε συνολικά σε 59 ματς.

Στα 51 του είναι προπονητής, μάνατζερ και επιχειρηματίας. Όσον αφορά στο «Ali Daei Stadium» βρίσκεται στην πόλη Αρνταμπίλ του Ιράν κι είναι χωρητικότητας 20.000 θεατών.

«Estadio Alfredo Di Stefano» (Ισπανία) – 6.000 θεατές

«Estadio Alfredo Di Stefano»Wikipedia

Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο ήταν μια ακόμη σπουδαία προσωπικότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία βοήθησε να «χτίσει» την πρώτη της αυτοκρατορία. Ο γεννημένος στην Αργεντινή χαρισματικός επιθετικός συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση των πέντε πρώτων τροπαίων των Μαδριλένων στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το «Estadio Alfredo Di Stefano» είναι η δεύτερη έδρα της ομάδας, όπου εκεί συνήθως πραγματοποιεί τις προπονήσεις της. Είναι χωρητικότητας μόλις 6.000 θεατών αλλά είναι υπερσύγχρονο και γι’ αυτό την εποχή του κορονοϊού φιλοξενεί τα εντός έδρας ματς της Ρεάλ στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά και το Champions League. Επίσης είναι έδρα της ομάδας Νέων του συλλόγου, της Real Castilla.

«Estadio Nacional Mane Garrincha» (Βραζιλία) – 72.788 θεατές

«Estadio Nacional Mane Garrincha»Wikipedia

Ο Γκαρίντσα είχε καταλυτική συμβολή στην κατάκτηση δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων από τη Βραζιλία. Ειδικά το 1962, με τον Πελέ να είναι τραυματίας, έκανε τρομερές εμφανίσεις κι έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα», το «Χρυσό Παπούτσι» και κατέκτησε το τρόπαιο στην ίδια διοργάνωση.

Το «Estadio Nacional Mane Garrincha» βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, τη Μπραζίλια και μετά την ανακαίνιση του (2010-2013) χωράει 72.788 θεατές κι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Ήταν ένα από αυτά που φιλοξένησαν τους αγώνες στο Μουντιάλ του 2014.

«Stadion Georgi Asparuhov» (Βουλγαρία) – 25.000 θεατές

«Vivacom Arena – Georgi Asaruhov Stadium»
«Vivacom Arena – Georgi Asaruhov Stadium»Wikipedia

Το πιθανότερο είναι το όνομα Γκιόργκι Ασπαρούχοφ να μην λέει πολλά στους περισσότερους καθώς το βουλγαρικό ποδόσφαιρο έχει συνδεθεί κυρίως με τον θρυλικό Χρίστο Στόιτσκοφ.

Ο Ασπαρούχοφ, όμως, ήταν αυτός που ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της χώρας του για τον 20ο αιώνα, ενώ ήταν όγδοος στην ψηφοφορία για την «Χρυσή Μπάλα» το 1965. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 28 ετών, μετά από τροχαίο δυστύχημα, σκορπώντας τη θλίψη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η «Vivacom Arena – Georgi Asaruhov Stadium», όπως είναι το πλήρες όνομα του γηπέδου, αποτελεί έδρα της Λέφσκι Σόφιας, στην οποία αγωνίστηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας του. Είναι χωρητικότητας 25.000 θεατών.

«Stadionul Gheorghe Hagi» (Ρουμανία) – 15.520 θεατές

«Stadionul Gheorghe Hagi»Fanatik.ro

Ο Γκιόργκι Χάτζι, τον οποίο οι φίλοι της Γαλατάσαραι τον… βάφτισαν «Comandante» είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του ρουμάνικου ποδοσφαίρου κι ένας εκ των καλύτερων τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Άλλωστε, το γεγονός ότι κάποιοι τον φώναζαν «Μαραντόνα των Καρπαθίων» τα λέει όλα για την εξαιρετική τεχνική του.

Στα 55 του είναι ιδιοκτήτης της Βιτορούλ Κοστάντσα, ομάδα της γενέτειρας του. Εκεί υπήρχε και το «Stadionul Gheorghi Hagi» κι η αναφορά γίνεται σε παρελθοντικό χρόνο γιατί πλέον έχει αλλάξει ονομασία. Λέγεται «Stadionul Farul» κι είναι έδρα της άλλης ομάδας της πόλης, της Φαρούλ Κοστάντσα.

Χωράει περισσότερους από 15.000 θεατές, αλλά πλέον βρίσκεται σε τραγική κατάσταση! Μάλιστα, το 2018 οι φίλοι της Φαρούλ με ανοικτή επιστολή ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου για να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο γήπεδο, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ