Έτσι εκβιάζει ο Ερντογάν τη Μέρκελ: «Πλάτες» 1,5 δισ. ευρώ σε βάρος της Ελλάδας


Ελληνοτουρκικά: Από το 2004 και μετά η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει εξάγει στην Τουρκία πολεμικά πλοία και ανταλλακτικά του ναυτιλιακού τομέα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από απάντηση 18 σελίδων του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση του κόμματους “Η Αριστερά”.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά έξι υποβρύχια της Κλάσης 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems.

Από την απάντηση της κυβέρνησης, που πρώτο έγραψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδησεων (dpa), δεν προκύπτει το ακριβές ποσό που έχει πληρώσει η Τουρκία μέχρι στιγμής για τα υποβρύχια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τα στοιχεία της Γερμανική Στατιστικής Υπηρεσίας για το εξωτερικό εμπόριο δεν είναι δυνατό να απαντηθεί «πλήρως» ποια ανταλλακτικά προορίζονταν για τα υποβρύχια.

Πάντως, το γερμανικό κράτος διασφάλισε το 2009 τη σύμβαση της ThyssenKrupp Marine Systems με την Τουρκία με εγγύηση ύψους 2,49 δισ.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, αν θέλει να εξοπλίζει περαιτέρω τον δυνάστη Ερντογάν και να διχάζει κατά αυτό τον τρόπο την Ευρώπη ή αν επιτέλους θα επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία με ένα γενικό εμπάργκο όπλων», δήλωσε στην DW η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία είναι συντάκτρια της επερώτησης.

Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής η κ. Νταγκντελέν είχε συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν να εστιάσει την προσοχή του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας στους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της Ελλάδας στο Αιγαίο η απόκτηση και χρησιμοποίηση των γερμανικών υποβρυχίων από την Τουρκία.

Συζήτηση για τις εξαγωγές στη Βουλή

Στο μεταξύ, εκκρεμεί πρόταση της Κ.Ο. των Πρασίνων να συζητηθεί το θέμα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής.

Στο σχέδιο ψηφίσματος καλείται η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, να καταγγείλει σχετικές συμβάσεις και να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Άγκυρα.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην DW η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Δικαιοσύνης και Αφοπλισμού Κάτια Κόιλ «τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απειλή στρατιωτικά τον νατοϊκό εταίρο και κράτος-μέλος της ΕΕ – Ελλάδα, είναι ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία».

Αναμένεται ότι η πρόταση των Πρασίνων θα συζητηθεί είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο. Δεδομένου ότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, η προοπτική να υπερψηφιστεί δεν είναι άσχημη.

Εκτός από την Αριστερά το αίτημα της γενικής απαγόρευσης εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία στηρίζεται και από μέρος των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών.

Επανειλημμένα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Ρολφ Μύτσενιχ, o οποίος ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος, έχει επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την επέμβαση στη Συρία και το ρόλο της στη Λιβύη και έχει θέσει θέμα παραμονής της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: DW – Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ