Οι εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ στην πολιτική ηγεσία – Πώς θα γίνει ελκυστικός ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης Στην άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, στη «σκιά» των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο, τους τελευταίους μήνες.
Τα τουρκικά νταηλίκια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τόσο στην εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στη επάνδρωση με προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» έχουν καταρτήσει εδώ και καιρό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας έχουν βρει ανταπόκριση και από την πολιτική, η οποία αντιλαμβάνεται πως εκτός από την εξοπλιστική ενίσχυση, απαιτείται άμεσα «τονωτική ένεση» με προσωπικό.
Η απόφαση για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε γίνει γνωστή και από την ΔΕΘ, δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν σε βάθος πενταετίας 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών. Το σχέδιο λοιπόν προχωρά άμεσα και σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών και Εσωτερικών είναι σχεδόν έτοιμη και εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή.
Η Απόφαση περιλαμβάνει, την εισαγωγή 516 επιπλέον σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές για το 2021, καθώς και την πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.). Το ΓΕΕΘΑ έχει εισηγηθεί οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης να πριμοδοτηθούν, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης στον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών μετά το πέρας της θητείας τους ως ΟΒΑ. Επομένως, ένας Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης που εισέρχεται για 3+3 έτη στον θεσμό αυτό, θα έχει μοριοδότηση για να μονιμοποιηθεί στη συνέχεια στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίας Οπλίτης.
Με τον τρόπο αυτό, ο Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης θα αποκτήσει εξειδίκευση, εμπειρία και συνεχή εκπαίδευση, όντας έτοιμος στη συνέχεια να γίνει Επαγγελματίας Οπλίτης. Παράλληλα, η υπηρεσία θα μπορεί να κρίνει σε αυτό το διάστημα αν ο ΟΒΑ είναι ικανός να συνεχίσει ως στέλεχος πλέον των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ έχει προτείνει και αύξηση του ορίου ηλικίας, μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο των υποψηφίων και κάνοντας πιο ελκυστικότερο το θεσμό.
Το πόσο θα είναι αυτή η αύξηση δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν γνωστά τα τελικά κριτήρια. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως θα δοθεί μεγάλο βάρος και στην «ποιότητα» των ατόμων που θα επιλεχθούν, με τους Επιτελείς να επιθυμούν ένα προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.
Στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας είναι τον Ιανουάριο να γίνει η κατάταξη των πρώτων νέων στελεχών τα οποία θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται. Αναμφισβήτητα, το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εν μέσω οικονομικής κρίσεως, υπερέβαλε εαυτόν στην προσπάθεια διατήρησης του αξιόμαχου των υλικών και διατήρησης υψηλής μαχητικής ικανότητας.
Η δημιουργία νέας γενιάς αξιωματικών και υπαξιωματικών, σε αριθμό ικανό να στελεχώσει τις κρίσιμες θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αδήριτη ανάγκη.