Ίωση Κρυολόγημα: Έχουμε μπει στην περίοδο που συνοδεύεται από ιώσεις όπως το κρυολόγημα και η εποχική γρίπη. Οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σώματος και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όσον αφορά τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην αποφυγή και στην γρήγορη ανάρρωση.
Δείτε κάποια διατροφικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας ώστε να μειώσετε τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια μιας ίωσης:
Αποφύγετε τη ζάχαρη: Τα σάκχαρα, τα δημητριακά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ.). Η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στην περίπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμα και 50%.
Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών: Εκτός από βιταμίνη C, είναι σημαντικό να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, καθώς υποστηρίζει την αντιμικροβιακή διαδικασία στο σώμα ρυθμίζοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος αυξάνει επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθάει πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως στρείδια, σκούρο κρέας κοτόπουλου, μοσχαρίσιο κρέας, αμύγδαλα και κολοκυθόσποροι.
Προβιοτικά: Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό έτοιμο να πολεμήσει όταν έρχεται μια μόλυνση. Όταν το έντερο περιέχει καλά βακτήρια μπορεί να νικήσει τα κακά βακτηρίδια όταν μπαίνουν στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Ζεστά υγρά: Ο ζωμός από κόκκαλα και τα αφεψήματα από βότανα και ζεστό νερό με λεμόνι είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Η ζελατίνη και το κολλαγόνο που βρίσκεται στον ζωμό είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο, το οποίο οδηγεί σε ένα υγιές ανοσοποιητικό. Τα αφεψήματα είναι καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο, ενώ παράλληλα παρέχουν στο σώμα ενυδάτωση, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα: Το σκόρδο καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά σκοτώνει επίσης τους μύκητες και τους ιούς. Οι φρέσκες σκελίδες σκόρδου έχουν το πιο ισχυρό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα. Τo τζίντζερ περιέχει χημικές ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και τον λαιμό. Τρίψτε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το μέσα λίγο πριν το πιείτε.