Σαλάτα ρόκα με τσιπς αγκινάρας Ιερουσαλήμ και καρύδια


Υλικά
τα φύλλα από 4 μάτσα ρόκα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
10-15 ντοματάκια, κομμένα στη μέση
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούμε με μαϊντανό)
60 γρ. καρύδια, σπασμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, για 1-2 λεπτά
20 ml χυμός λεμονιού
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα τσιπς

400 γρ. αγκινάρες Ιερουσαλήμ, πλυμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (αν έχουμε, χρησιμοποιούμε μαντολίνο – μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αγκιναράκια με παντζάρι, με διαφορετικό φυσικά γευστικό αποτέλεσμα)
αλεύρι, για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλευρώνουμε ελαφρά τις φέτες από τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο (να καλύψει το σκεύος κατά τα 2/3 περίπου) και, μόλις κάψει και αρχίσει να τσιτσιρίζει (αλλά όχι να βγάζει καπνούς), ρίχνουμε τα τσιπς και τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, για 4-5 λεπτά την κάθε δόση, ώσπου να γίνουν τραγανά. (Είναι σημαντικό να τηγανιστούν σε μπόλικο λάδι και σε δύο δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να τηγανιστούν.) Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Όσο είναι ζεστά τα αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε κατά μέρος σε ζεστό και ξηρό μέρος, όχι σκεπασμένα, για να μη μαλακώσουν. Σαλάτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ρόκα με τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο και τα καρύδια. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ στο μπολ με τη ρόκα, βάζουμε από πάνω τα τσιπς αγκινάρας Ιερουσαλήμ και σερβίρουμε αμέσως (βάζουμε τα τσιπς την τελευταία στιγμή στη σαλάτα, για να μην πανιάσουν).

Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ