1 φλιτζάνι φάβα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
5-7 φλιτζάνια νερό
1 λεμόνι (τον χυμό του)
Λίγο άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρετε ελαφρά.
2. Προσθέτετε τη φάβα, την ανακατεύετε και ρίχνετε το νερό. Την αφήνετε να σιγοβράσει, αναδεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
3. Χρειάζεται περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως. Όσο τη μαγειρεύετε, προσθέτετε και λίγο νερό κάθε φορά που το απορροφά. Όταν αποκτήσει υφή και όψη ρευστού πουρέ, την κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
4. Αν θέλετε, τη λιώνετε με το μπαστούνι του μούλτι. Σερβίρετε ραντίζοντάς την από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.