Αυτό το lockdown θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και αυτή η επισήμανση δεν αφορά (μόνο) τα υγειονομικά δεδομένα
Σχετίζεται, πρωτίστως, με το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος της καραντίνας λαμβάνει διαστάσεις πολιτικού μπρα ντε φερ, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η πόλωση μεταξύ Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπαράθεσή τους με «φόντο» την πανδημία, αποτελεί γεγονός, το οποίο σβήνει μονοκονδυλιά την πολιτική ομοψυχία με την οποία αντιμετωπίστηκε η «πρώτη φορά» του lockdown, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Τότε υπήρξε συναίνεση από ένα ευρύ φάσμα της αντιπολίτευσης και ελάχιστες φωνές αντίδρασης απέναντι στην κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει σε καθολικό lockdown. Τούτη, όμως, τη δεύτερη φορά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν σημαντικές ευθύνες στη κυβέρνηση και της ασκούν δριμεία κριτική, για σειρά από αστοχίες, παραλείψεις και λάθη, που οδήγησαν σε νέα καραντίνα.
Από την ομοψυχία του Μαρτίου, στη σφοδρή πολιτική κριτική
Καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη μη στελέχωση και περαιτέρω ενίσχυση του υγειονομικού δυναμικού, που μεταφράζεται στη δημιουργία νέων ΜΕΘ και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διατυπώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι χειρισμοί της κυβέρνησης αναφορικά με τον τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, όπως και τα αντιφατικά μηνύματα που έδινε κατά καιρούς στους πολίτες, σχετικά με το αν είχε περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας ή όχι.
Αυτό είναι το «πακέτο» κριτικής και αμφισβήτησης απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία προτάσσει στην επιχειρηματολογία της τα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, που της κατέδειξαν, εν ίδει μονόδρομου, την επιλογή της καθολικής καραντίνας.
Σε κάθε περίπτωση η πανδημία ουδέποτε εξασθένησε και αυτό αποδεικνύεται από τον επιθετικό τρόπο που χτύπησε για δεύτερη φορά την Ευρώπη, εξαναγκάζοντας πολλές χώρες, με ισχυρότερες δομές και οργάνωση από τη δική μας, να επιβάλουν lockdown. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως αυτό που φαινομενικά μοιάζει ως σχεδόν αναπόφευκτο, δηλαδή η καραντίνα, αποτελεί άλλοθι, «καθαγιάζει» τις αστοχίες, τις κακές προβλέψεις, ενδεχομένως και τον εφησυχασμό της κυβέρνησης.
Δυσπιστία και απογοήτευση
Το δεύτερο lockdown ξεκίνησε, λοιπόν, υπό έντονη αμφισβήτηση και πολιτική «μουρμούρα», γεγονός που αναμφίβολα θα επιδράσει στη ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι είναι κουρασμένοι ψυχικά αλλά και εξόχως πιο δύσπιστοι για την κυβερνητική επιλογή, σε σχέση πάντα με την πρώτη φορά.
Η δυσπιστία και η απογοήτευση των πολιτών, σε συνδυασμό με τους πολιτικούς διαξιφισμούς, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αν εδραιωθεί στη κοινωνική συνείδηση, δύναται να τινάξει στον αέρα την πειθαρχία των πολιτών κατά το εγκλεισμό.
Πέραν όλων αυτών, το shut down στην οικονομία, προκαλεί τεράστια ανασφάλεια και γιγαντώνει το αίσθημα του φόβου για την επόμενη μέρα, σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown ήταν για πολλούς, ειδικούς και μη, εφιαλτικό σενάριο για την ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Οι φόβοι για την οικονομία και το «επιχειρείν»
Η κυβέρνηση επιμένει ότι διαθέτει τους πόρους αλλά και τη στρατηγική εφεδρεία των 37 δισ. ευρώ, για να κρατήσει στην επιφάνεια το καράβι της οικονομίας. Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες φωνές, οι οποίες δεν είναι λίγες, που υποστηρίζουν ότι το δεύτερο lockdown μπορεί να αποτελέσει ταφόπλακα για το επιχειρείν και κυρίως για επιχειρήσεις και κλάδους, όπως αυτές της εστίασης για παράδειγμα, που βγήκαν ασθμαίνοντας από την πρώτη καραντίνα και προσπαθούσαν να κρατηθούν στα πόδια τους.
Ακόμη κι αν τελικώς, το πλήγμα από το δεύτερο lockdown μετριαστεί – περιοριστεί, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και τον προγραμματισμό, αναφορικά με την περιβόητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία υπολογιζόταν να ξεκινήσει εντός του 2021. Η ανάκαμψη… πάει περίπατο, καθώς το παιχνίδι αλλάζει άρδην και λαμβάνει χαρακτηριστικά επιβίωσης. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη προστασία του «πυρήνα» της παραγωγικής διαδικασίας και στη δημιουργία ισχυρής ασπίδας για τις θέσεις εργασίας. Η απασχόληση πρέπει να αποτελέσει βασικό, πρωταρχικό μέλημα για την κυβέρνηση, όπως επίσης και η άμεση υλοποίηση των μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, που θα βρεθούν και πάλι σε δυσχερή θέση.
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για νέο lockdown