Άνοια: Μπορεί η σκληρή σωματική εργασία να αυξήσει τον κίνδυνο; Το ποσοστό άνοιας σε άνδρες που κάποτε είχαν δουλειές που περιλάμβαναν σκληρή σωματική εργασία είναι σχεδόν 1,5 φορές μεγαλύτερο από ό, τι σε εκείνους των οποίων η εργασία ήταν καθιστική, σύμφωνα με μελέτη.
Η άνοια επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια και οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο αριθμός θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, όπως η προπόνηση, η ποδηλασία, το τζόκινγκ και τα ανταγωνιστικά αθλήματα, μπορεί να προστατεύσουν από την άνοια στη μεταγενέστερη ζωή.
Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η σκληρή σωματική εργασία, όπως η κατασκευή ή η απομάκρυνση σπιτιών, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στις διαφορετικές φυσιολογικές επιδράσεις των δύο ειδών σωματικής δραστηριότητας. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, λένε ότι η σωματικά απαιτητική εργασία συχνά συνεπάγεται για μεγάλες περιόδους, τη διατήρηση «στατικών» στάσεων, την ανύψωση βαριών αντικειμένων και την εργασία σε επαναλαμβανόμενες ή σωματικά αδέξιες συνθήκες. Αυτό το είδος εργασίας μπορεί να συνεπάγεται σχεδόν συνεχή άσκηση – για παράδειγμα, μετακίνηση βαρέων φορτίων ή χειρισμό ηλεκτρικών εργαλείων – με ανεπαρκή χρόνο μεταξύ περιόδων για την ανάκαμψη του σώματος.
Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες αντλούν στοιχεία από τη μελέτη της Κοπεγχάγης για τους άνδρες. Αυτή ήταν μια διαχρονική μελέτη που ξεκίνησε το 1970-71 και στην οποία άνδρες υπάλληλοι 14 μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την εργασία και τον τρόπο ζωής τους. Οι συμμετέχοντες ήταν 40-59 ετών στην αρχή της μελέτης. Συνολικά 4.721 άνδρες παρακολούθησαν ο καθένας από την ηλικία των 60 ετών έως το 2016. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν συνολικά 697 περιπτώσεις άνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον κίνδυνο άνοιας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση και το ψυχολογικό άγχος. Έκαναν επίσης προσαρμογές για το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν, πόσο αλκοόλ έπιναν και ποιος ήταν ο δείκτης μάζας σώματος και η αρτηριακή πίεση. Ακόμη και μετά την καταγραφή αυτών των παραγόντων, μέχρι το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλά επίπεδα σωματικής εργασίας είχαν σχεδόν 1,5 φορές το ποσοστό άνοιας από τους ανθρώπους που δήλωσαν ότι η εργασία τους ήταν καθιστική.