Μπορεί η διπλωματία των σεισμών να έδωσε ελπίδα για επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο η Άγκυρα επέστρεψε στον δρόμο των προκλήσεων με νέες NAVTEX και εξαγγελίες μέχρι και για γεωτρήσεις.
Η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει ότι ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους, μοναδικός της στόχος είναι η δημιουργία τετελεσμένων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Λίγες μόλις ώρες μετά τα μηνύματα αβρότητας στο Twitter και την επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε για άλλη μια φορά κλίμα έντασης για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας του θα συνεχιστούν τόσο με τα σεισμογραφικά πλοία όσο και με τα γεωτρύπανα Fatih και Kanuni
Τις παραπάνω δηλώσεις συνόδευσε και η νέα NAVTEX αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ειρωνεύτηκε την Αθήνα, λέγοντας ότι εξανίσταται σε κάθε NAVTEX και παραπονιέται συνεχώς σε τρίτες χώρες. «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX , με βάση τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Αθήνα σε διάλογο «άνευ όρων» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Η έκδοση της νέας παράνομης Navtex προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία απάντησε τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, με την έκδοση αντι-Navtex δηλαδή, αλλά και σε διπλωματικό, με τον Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
Μάλιστα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX και να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, για την μια και μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο κρατών, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή, λέγοντας πως «η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αφορούσε μόνο τα θέματα του σεισμού, δεν επεκτάθηκαν σε άλλα θέματα. Καταγράφω το θετικό κλίμα στη συνομιλία, που όμως δεν επεκτάθηκε, όπως απέδειξε η νέα navtex αμέσως μετά».
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».
Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.
Το σίγουρο είναι πως μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που συνδέουν τις προκλήσεις του Ερντογάν με τις αμερικανικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω κλιμάκωση.
Παράλληλα, ο εθνικισμός που καθοδηγεί τη σημερινή Τουρκία στο πλαίσιο μιας απεξάρτησης από την ηγεμονία της Δύσης δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπόλοιπες εσωτερικές αδυναμίες του καθεστώτος, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού και φυσικά σε περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr