Τουρκικά media υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα αναβαθμίσει τους S-300 που έχει στη διάθεσή της, την ώρα που ο Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει να υποστηρίζει πως η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους S-400
Νέες δηλώσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, γύρω από το θέμα των S-400. Μιλώντας στο Bloomberg, πριν από την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα έχει μεταξύ των θεμάτων συζήτησης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της προμήθειας και της χρήσης των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία ενώ μίλησε και για τους S-300 που έχει στην κατοχή της η χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, στα τουρκικά media υπάρχουν αναφορές για δοκιμή των εν λόγω πυραύλων από πλευράς της Ελλάδας αλλά και για πρόθεση αναβάθμισης. Όπως αναφέρουν στην Τουρκία, αν η Ελλάδα προμηθευτεί την έκδοση PMU-2 των S-300 τότε θα φέρει τους πυραύλους της πολύ πιο κοντά στις δυνατότητες των S-400 και αυτό θα προβληματίσει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα, καθώς οι ελληνικοί πύραυλοι θα είναι ικανοί να χτυπούν αεροσκάφη ακόμα και στην καρδιά της Τουρκίας.
«Οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομα στο εθνικό σύστημα, όπως και άλλα ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ», είπε στις δηλώσεις του ο Χουλουσί Ακάρ φέρνοντας στη συνέχεια ως παράδειγμα τους ελληνικούς S-300, αλλά και άλλους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους που διαθέτουν ρωσικά όπλα στην αμυντική τους δύναμη.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, βέβαια, η Τουρκία σε ό,τι έχει να κάνει με τους S-400 αφορά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. «Εμείς, μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, κάναμε ό, τι χρειάζονταν να κάνουμε ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την αγορά πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, την οποία αναγνωρίζουμε ως εχθρό. Η αγορά συστήματος πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, αποτελεί για την συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ… κόκκινη γραμμή, χωρίς καμία αμφιβολία γι ‘αυτό», έχει δηλώσει ο μόνιμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, Κέι Μπέιλι Χάτσισον.
Ο Ακάρ, πάντως, επέμεινε πως η Τουρκία διατηρεί ανοικτό δίαυλο με τις ΗΠΑ και για την αγορά συστημάτων Patriot, υπογραμμίζοντας πως μπορεί η χώρα του να τα προμηθευτεί αρκεί να λάβει εγγυήσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας, για την κοινή παραγωγή και την ημερομηνία παράδοσης. Επί της ουσίας, με τις αναφορές στους ρωσικούς S-300 που κατέχει η Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που έχουν προβεί σε προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα, ο Ακάρ και η Τουρκία συνεχίζουν τον «τζόγο» για το θέμα των S-400 με τις ΗΠΑ να είναι στην άλλη πλευρά του τραπεζιού…
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν η ελληνική πλευρά έχει προγραμματίσει όντως την αναβάθμιση των S-300, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, θα ήταν μια πρώτης τάξεως απάντηση στις κινήσεις που έχει κάνει η Άγκυρα με τους S-400 το τελευταίο διάστημα. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, αυτός να είναι και ο λόγος που παρατηρείται εκνευρισμός στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.