Καρδιά: Όσοι έχουν χηρέψει κινδυνεύουν περισσότερο


Δυστυχώς, καθημερινά άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη χάνουν τον άνθρωπο τους. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι χήροι και οι χήρες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου που επιδεινώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους. Κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου… ακόμα και θανάτου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice και το Πανεπιστήμιο Northwestern University στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 101 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Τα μισά πενθούσαν και τα υπόλοιπα αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Οι ειδικοί συνέκριναν τις αυτο-αναφερθείσες συνήθειες ύπνου ανθρώπων που πρόσφατα χήρεψαν τα μέλη της ομάδας ελέγχου. Και οι δύο ομάδες είχαν διαταραχές ύπνου, όπως είναι η αϋπνία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Psychosomatic Medicine».
Η επικεφαλής της έρευνας, Diana Chirinos και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι χήρες και οι χήροι έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 41%.

Από την έρευνα φάνηκε πως η σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου και φλεγμονής ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερη στους πενθούντες. Η φλεγμονή μετρήθηκε με το επίπεδο των προφλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες σχεδιάζονται για να έχουν βραχυπρόθεσμο ρόλο αλλά συνδέονται με μακροχρόνιο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως δήλωσε η Chirinos, η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που έχουν πένθος είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές συνέπειες του κακού ύπνου. «Ο θάνατος συζύγου είναι στρεσογόνο γεγονός και πρέπει να προσαρμοστεί κάποιος στη ζωή χωρίς την υποστήριξη του/της συζύγου» είπε. «Προσθέστε τη διαταραχή του ύπνου στην ήδη αγχωτική κατάσταση και διπλασιάζετε τον στρεσογόνο παράγοντα. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ενεργοποιημένο».

Η Chirinos είπε ότι αυτή και οι συνεργάτες της γνώριζαν πως η χηρεία αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής. Οι προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την απώλεια συζύγου οι χήρες και οι χήροι έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 41%. Κατά το ήμισυ αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, ήθελαν να βρουν την αιτία. «Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι η ίδια η θλίψη, είναι η διαταραχή του ύπνου που προκύπτει από τη θλίψη» δήλωσε η Chirinos.

Ο Chris Fagundes, επίκουρος καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Rice, δήλωσε ότι το εύρημα είναι μια συνεισφορά στην έρευνα του τρόπου με τον οποίο οι ανθρώπινες συμπεριφορές και δραστηριότητες επηρεάζουν τη φλεγμονή. Η αρχική του εργασία έδειξε γιατί οι άνθρωποι που έχουν χηρεύσει διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ