Rafale: Έρχονται «φορτωμένα» – Ο πανίσχυροι πύραυλοι Exocet και Meteor πού φτάνουν μέχρι… Τουρκία


Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale – Ο πανίσχυρος οπλισμός τους, το ικανότατο ραντάρ και το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου – Πώς η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αποφεύγουν τα λάθη του παρελθόντος.

Μετά από δύο σχεδόν μήνες στρατιωτικής έντασης, με την Ελλάδα και την Τουρκία να φτάνουν στα πρόθυρα της σύρραξης, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο διπλωματικό «θρίλερ» των τελευταίων ημερών, με τις «μεγάλες δυνάμεις» και το καθεστώς Ερντογάν φυσικά, να θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας όλη τη βεντάλια των τουρκικών αξιώσεων.

Πέρα όμως από το διπλωματικό πεδίο, στο οποίο επικρατεί αναβρασμός, η Χώρα μας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε, η τουρκική επιθετικότητα αναγκάζει την Αθήνα να προχωρήσει σε γρήγορες κινήσεις, ώστε η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος να προχωρήσει τάχιστα.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απόκτηση οπλικών συστημάτων τα οποία είναι επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Όσον αφορά, λοιπόν, τα οπλικά συστήματα, η Χώρα μας έχει θέσει ως στόχο την άμεση απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale 4.5 γενιάς, θέλοντας να καταστεί τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κυρίαρχη στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η εισαγωγή ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους όσο το Rafale, και μάλιστα στις τελευταίες εκδόσεις F3R, σημαίνει πως η Πολεμική Αεροπορία αποκτά ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, με δυνατότητες μοναδικές.

Σε λίγους μήνες, το Rafale (“ριπή ανέμου”, στα ελληνικά) θα είναι το νέο μαχητικό της Ελλάδας, με 18 αεροσκάφη να… ντύνονται στα γαλανόλευκα. Από αυτά, τα 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα, με λίγες ώρες πτήσης, και τα 6 θα είναι καινούργια, και θα προέλθουν από το εργοστάσιο της Dassault απευθείας. Παράλληλα, η έλευσή τους θα θέσει εκτός υπηρεσίας τα 17 γερασμένα – αλλά ακόμα αξιόπιστα – Mirage 2000EGM, τα οποία θα πωληθούν πίσω στην γαλλική εταιρεία.

Έρχονται με όλα τα… καλούδια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των Rafale, έκαναν απολύτως σαφές πως τα αεροσκάφη πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη εσωτερικά (πλήρες το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου) και να φέρουν πάνω τους όλα τα «εργαλεία» που απαιτούνται για να κάνουν τη δουλειά τους.

Η ελληνική πλευρά το τόνισε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια, η Χώρα μας αγόραζε αεροσκάφη τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα με ελλιπή οπλισμό ή χωρίς ορισμένα βασικά συστήματα. Επισημάνθηκε λοιπόν στους Γάλλους επανειλημμένα, αυτό να μην ξανασυμβεί με την υπόθεση των Rafales.

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε, να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

To RAFALE ξεχωρίζει: για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα. Στη φωτογραφία ανάλυση των σημείων που βρίσκεται το SPECTRA.

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Επίσης, τα Rafale είναι πιστοποιημένα στους AM.39 Exocet, ενώ δεν θα είχαν πρόβλημα να μεταφέρουν τα ASTAC. Φυσικά, τα ελληνικά Rafale θα ήταν “οπλισμένα” από την ώρα μηδέν, καθώς η ΠΑ έχει στο οπλοστάσιό της ικανό αριθμό MICA ER/IR. Η Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να εντάξει το απόθεμα των ΜICA ER/IRΑ σε πρόγραμμα αναβάθμισης των όπλων, με νέα GPS και συστήματα αδρανειακής καθοδήγησης, και σίγουρα, η δυνατότητα του Rafale να φέρει δυο όπλα, με δυο ή και τρεις δεξαμενές, και 4 ή 6 πυραύλους αέρος-αέρος, το κάνουν κορυφαίο μαχητικά στρατηγικής κρούσης. Σε συνδυασμό με τις κορυφαίες δυνατότητες του AESA ραντάρ του, το Rafale θα είναι η τέλεια καταιγίδα για την τουρκική αεράμυνα, είτε αυτή διαθέτει S400 είτε S500.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραλάβει και τους εκπληκτικούς Meteor, που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε απίστευτα μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα radar αλλά και τα KC-135R υποψήφιους για γρήγορη “αποχώρηση” από ένα θερμό Αιγαίο. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Πτήση και Διάστημα», η Πολεμική Αεροπορία κάνει και μια δεύτερη έκπληξη (μετά τους Meteor), καθώς προχωρά στην αγορά αριθμού κατευθυνομέων όπλών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range). Τα AASM είναι κιτ καθοδήγησης “χαζών βομβών” με παράλληλη χρήση προωστικού συστήματος, και μέγιστη εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, αν αφεθεί από μεγάλο ύψος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκδοση που θα αγοράσει η Ελλάδα, αν δηλαδή θα είναι αυτόνομης καθοδήγησης με αισθητήρα IR, ή laser guided.

Η εικόνα μιλά από μόνη της…

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως “γυάλινο πιλοτήριο”, με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.

Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

Στη Βάση των Rafale Έλληνες πιλότοι και μηχανικοί

Την ευκαιρία να δουν από κοντά και να πάρουν μια πρώτη… γεύση των δυνατοτήτων των γαλλικών μαχητικών Rafale, θα έχουν Έλληνες πιλότοι και μηχανικοί.

Η Πολεμική μας Αεροπορία δίνει το «παρών» στην μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «VOLFA 2020» που διεξάγεται στη νότια Γαλλία, η οποία ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Στην αεροναυτική άσκηση «VOLFA 2020» συμμετέχουν συνολικά σαράντα αεροσκάφη (μαχητικά, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα) από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Με κοινό σύνθημα «Train as you fight» θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 20 διαφορετικά σενάρια μάχης ημέρα και νύχτα και θα αφορούν αποστολές αναγνώρισης, αεροπορικής προστασίας και υποστήριξης, αλλά και προσβολής επίγειων στόχων.

Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από την ανακοίνωση απόκτησης 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale, που οι Έλληνες χειριστές και μηχανικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν από κοντά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους, το οποίο θα ενταχθεί τους επόμενους μήνες στη φαρέτρα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι Έλληνες χειριστές των F-16 Block 50, θα επιχειρούν μαζί με μαχητικά Rafale τα οποία προορίζονται για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μιας και τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη που θα αποκτήσουμε από τη Γαλία προέρχονται δυο Γαλλικές Πολεμικές Μοίρες οι οποίες έχουν ως έδρα την 118 Αεροπορική Βάση, στο Mont De Marsan.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, «είναι μια εικόνα από το άμεσο μέλλον», μιας και σε λίγους μήνες τα γαλλικά γεράκια θα βαφτούν στα γαλανόλευκα και θα επιχειρούν μαζί με τα F-16 πάνω από το Αιγαίο.

Όπως είναι φυσικό, οι Έλληνες ιπτάμενοι και μηχανικοί ρωτούν συνεχώς τους Γάλλους συναδέλφους τους για τις δυνατότητες των Rafale, τα πλεονεκτήματα, τον οπλισμό και οτιδήποτε άλλο τους κεντρίζει το ενδιαφέρον από το υπερσύγχρονο γαλλικό αεροσκάφος. Προφανώς, όλες τις πληροφορίες που θα συλλέξουν, θα τις μεταφέρουν στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία περιμένει παρατηρήσεις και σχόλια για τη συνύπαρξη Rafale και F-16.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση «VOLFA 2020» επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πρόθεση Αθήνας και Παρισιού για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ