Η απόπειρα της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχει στεφθεί με επιτυχία. Το αντίθετο, μοιάζει με ένα «στοιχειωμένο» deal που η διοίκηση της ΕΤΕ αδυνατεί να το ολοκληρώσει. Οι δύο προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την πώληση της Ασφαλιστικής δεν τελεσφόρησαν, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις διαπραγματευτικές δυνατότητες καθώς και τις αξιώσεις τις Εθνικής Τράπεζας σ’ ένα μελλοντικό deal.
Οι ιθύνοντες της Εθνικής Τράπεζας, όταν κληθούν και πάλι να επανεκκινήσουν επισήμως τη διαδικασία πώλησης της Ασφαλιστικής, θα έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και δράσεων, απέναντι στους επίδοξους αγοραστές. Η ΕΤΕ δεν δύναται να επιβάλει τα θέλω της, τους δικούς της όρους στο deal της Ασφαλιστικής και ως εκ τούτου αδυνατεί να πιάσει τον στόχο πώλησης, που κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2020, είχε τεθεί στα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Μάρτιο, η μοναδική προσφορά που έφτασε στα χέρια των ιθυνόντων της ΕΤΕ, ήταν από τo επενδυτικό fund CVC Capital Partners, και είχε τίμημα 480 εκατομμύρια ευρώ. Η εν λόγω προσφορά είχε απορριφθεί ως μικρή από τη διοίκηση της Εθνικής, ενώ δεν ευοδώθηκαν και οι προσπάθειες για υποβολή βελτιωμένης πρότασης το επόμενο διάστημα. Αυτό είχε ως συνέπεια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΤΕ και CVC να οδηγηθούν στο κενό και κατόπιν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της επιβληθείσας καραντίνας, να «παγώσουν».
Τις τελευταίες εβδομάδες και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει προσδιορίσει την επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης της Ασφαλιστικής για το 2021, υπάρχουν πληροφορίες πως έχει ανοίξει εκ νέου δίαυλος επικοινωνίας με την CVC.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες, το αμερικανικό επενδυτικό fund θα καταθέσει επαναξιολογημένη προσφορά για την εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η προσφορά, θα κινείται περίπου στο πλαίσιο αυτής του Μαρτίου, θα φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την πλευρά της η Εθνική έχει θέσει ως στόχο και μάλιστα έχει προϋπολογίσει τα εκτιμώμενα έσοδα από την πώληση, σ’ ένα ποσό κοντά στα 500 εκατομμύρια.
Πολύ κάτω από τους αρχικούς στόχους πώλησης
Κατ’ αρχάς, αν ευσταθούν πλήρως οι εν λόγω πληροφορίες, είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΤΕ υπαναχωρεί σημαντικά από τις αρχικές επιδιώξεις-στόχους που είχε θέσει, αναφορικά με την πώληση της Ασφαλιστικής. Η απουσία ενδιαφερόμενων και κυρίως συγκεκριμένων προτάσεων, πλην μίας που μάλιστα δεν ανταποκρινόταν στα ορισθέντα «στάνταρ», ενδεχομένως να έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην αναθεώρηση στρατηγικής και στόχων εκ μέρους της διοίκησης της ΕΤΕ
Αν τελικώς η CVC ρίξει επισήμως στο τραπέζι επαναξιολογημένη προσφορά, η οποία, ωστόσο, και πάλι θα είναι κάτω των προσδοκιών, οι ιθύνοντες της Εθνικής Τράπεζας θα βρεθούν υπό πίεση και απέναντι σ’ ένα εξόχως περίπλοκο δίλημμα.
Το δίλημμα και οι φωνές για «ξεπούλημα»
Από τη μία πλευρά θα βρίσκεται η ολοκλήρωση ενός «στοιχειωμένου» deal και το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας που «βασάνιζε» την ΕΤΕ. Ο τρόπος, όμως, που θα γίνει, δηλαδή μια συμφωνία που θα αποδώσει αισθητά λιγότερα χρήματα στην Εθνική, σε σύγκριση με τους αρχικούς στόχους, θα «θεριέψει» τις φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για ξεπούλημα της Ασφαλιστικής.
«Φωνές» που ούτως ή άλλως ισχυροποιήθηκαν μετά την απουσία ισχυρών-μεγάλων προσφορών κατά τη διαγωνιστική διαδικασία του Μαρτίου.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αν και πάλι δεν τελεσφορήσει το deal, η διοίκηση της ΕΤΕ να είναι αντιμέτωπη με μια νέα αποτυχία, η οποία θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και επιπλοκές, που θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη σε μια μελλοντική επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης της Ασφαλιστικής.
Ισχυρή η αντίδραση των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής
Ισχυρή παραμένει η αντίδραση των εργαζομένων και δη του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής, στην πώληση της εταιρείας. Ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων επικρίνει τους χειρισμούς της Διοίκησης της ΕΤΕ και εκφράζει φόβους ότι τυχόν πώληση στο fund CVC, θα σημάνει μείωση του προσωπικού και αφανισμό του εταιρικού δικτύου πωλήσεων.
Σε πρόσφατη, μάλιστα, ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Ασφαλιστικής αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αυτή η εταιρία, η Εθνική Ασφαλιστική είναι ο δικός μας εργασιακός κόσμος.
Δεν θα τον ξεπουλήσουν έτσι εύκολα, τυχάρπαστοι «νεογιάπηδες» που δεν αντιλαμβάνονται καν τις έννοιες εμπιστοσύνη, ασφάλεια και αφοσίωση.
Είμαστε αντίθετοι στην πώληση, γιατί σεβόμαστε τους πελάτες μας, τους συνεργάτες μας, σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας.
Η πώληση σε ένα επιθετικό hedge fund θα σημάνει νομοτελειακά αύξηση των ασφαλίστρων, υποβάθμιση των υπηρεσιών μας λόγω της μείωσης του προσωπικού και αφανισμό του εταιρικού δικτύου πωλήσεων.
Η τακτική, απλή: Μεγιστοποίηση του κέρδους του hedge fund σε ελάχιστο διάστημα (μέσος χρόνος επένδυσης 5-7 χρόνια). Μετά αποεπένδυση και ξανά ξεπούλημα σε κάποιον άλλον «σωτήρα».