Στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «Le Figarο», ενώ το κύριο άρθρο της ασχολείται με τις προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Philippe Gélie, στο κύριο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Τα άσχημα χτυπήματα του σουλτάνου Ερντογάν», διερωτάται: «Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;».
«Το ναυτικό του παρελαύνει στην Ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους», προσθέτει, εξηγώντας ακολούθως τις διαφορές των δύο χωρών που τις έχουν φέρει αντιμέτωπες στην περιοχή.
Ο αρθογράφος αναρωτιέται αν «πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, δύσκολα νοητό, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ;», θυμίζοντας ότι «ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να “θυσιάσουν” όσους “μάρτυρες” είναι έτοιμος να “θυσιάσει” και ο ίδιος».
Επιχειρώντας να εξηγήσει τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου, αναφέρει ότι «ο εθνικιστικός λαϊκισμός ισλαμιστικού τύπου τον ωθεί συνεχώς να κάνει νέους εχθρούς, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και Γάλλοι “άπληστοι και ανίκανοι ηγέτες” εμφανίζονται τώρα σε εξέχουσα θέση».
Θυμίζει επίσης ότι τα όσα γίνονται αυτό το διάστημα στη Μεσόγειο δεν είναι η μόνη κακή, λανθασμένη κίνηση του προέδρου της Τουρκίας. Και παραθέτει τον μακρύ κατάλογο: «Ο κατάλογος των κακών του κινήσεων αυξάνεται: «μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης, κατοχή της Βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων, ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη, αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών… Χωρίς να ξεχνάμε την εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της δικηγόρου Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών».
Ο Philippe Gélie τονίζει ότι «για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλασσίων αξιώσεων, ενίοτε υπερβολικών, της Ελλάδας».
«Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει το ΝΑΤΟ να έχει το θάρρος να μιλήσει
στον αυτοκράτορα της Άγκυρας και η ΕΕ να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα
για να τον συμμορφώσει. Στο ντουέτο του με την καγκελάριο, ο Γάλλος
παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ
υποστηρίζει έναν νηφάλιο διάλογο. Το σχέδιό τους για έξοδο από μία
επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των
στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την
εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα
μέχρι τώρα», καταλήγει.
Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα φτάσει έως Ρόδο και Καστελόριζο
Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
Το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο» ευθυγραμμίζεται πλήρως με το κλίμα της προπαγάνδας και της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, εξαπολύοντας απειλές και εκβιασμούς εναντίον της χωρά μας, της Γαλλίας και της ΕΕ, ενώ η Ουάσιγκτον τον καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις ενώ αναστέλλει μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Επικίνδυνη προπαγάνδα των Τούρκων
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέβηκε επικίνδυνα μετά το δημοσίευμα της «DieWelt» στο οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να έδωσε εντολή στους στρατηγούς του για «θερμό» επεισόδιο, είτε βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αφήνοντας εμβρόντητους τους στρατηγούς που αναρωτιόντουσαν πως θα μπορεί να συμβεί μία πολεμική σύγκρουση χωρίς θύματα.
Το δημοσίευμα αναφέρει:
«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν και τους πρότεινε να ρίξουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι ο Έλληνας θα προλάβει να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση εισέπραξε και δεύτερη αρνητική απάντηση.
Διότι, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.
Η ειρωνεία της Ιστορίας
Η ειρωνεία της Ιστορίας, ωστόσο, όσον αφορά της συγκεκριμένες αποκαλύψεις είναι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε συζητηθεί και πριν από χρόνια στην Τουρκία.
Τότε, η γείτονα είχε συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις σχετικά με το περιβόητο «σχέδιο Βαριοπούλα» το οποίο είχαν καταρτίσει μυστικά, στρατιωτικοί, και το οποίο έλεγε πως θα προκληθεί τεχνητά, θερμό επεισόδιο, σαν και αυτό που ζήτησε ο Ερντογάν, έτσι ώστε από το σοκ, της σύγκρουσης, να βρεθεί η αφορμή για την ανατροπή του!
Τότε, οι ιθύνοντες νόες του συγκεκριμένου σχεδίου είχαν οδηγηθεί στην φυλακή, ωστόσο, σήμερα, αρκετά χρόνια μετά ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο συνδιαλέγεται με ορισμένους από τους εμπλεκόμενους στο σχέδιο Βαριοπούλα, αλλά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλο το σχέδιο υπέρ του προκειμένου να υποστηρίξει τα σχέδιά του.
Στο «παιχνίδι» και η Συνθήκη της Λωζάνης
Δεν τους βγαίνει το «θερμό» επεισόδιο και… θυμήθηκαν τώρα την αποστρατικοποίηση – Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων – Η τουρκική «μονταζιέρα» δουλεύει τον τελευταίο καιρό… υπερωρίες και αναπαράγει ανοησίες που ξεπερνούν κάθε φαντασία!
Το ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να… χωνέψουν τα απανωτά «χαστούκια» στο πεδίο από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι γνωστό, ωστόσο δεν γνωρίζαμε τα όρια της «μονταζιέρας» της Άγκυρας, που έδωσε και σήμερα ρεσιτάλ προκλητικότητας.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με ένα άρθρο του σκόρπισε απλόχερα… γέλιο, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει πως η Ελλάδα παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης, μαζί με έναν χάρτη που δείχνει τα ακριτικά νησιά τα οποία διατηρούν στρατό.
Με τίτλο «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 διατηρώντας στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», δημοσιεύει χάρτη στον οποίο σημειώνει μια σειρά από ελληνικά νησιά, από τη Λέσβο και τη Χίο, ως τη Σάμο, την Κω, τη Νίσυρο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.
Στο κείμενο που συνοδεύει τον χάρτη, το πρακτορείο αναπαράγει τις αιτιάσεις της Άγκυρας, πως η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, στις οποία αναφέρεται πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.
«Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου διατηρεί στρατό. Τα νησιά των Δωδεκανήσων παραχωρήθηκαν από την Ιταλία έπειτα από τον τουρκο-ιταλικό πόλεμο (πόλεμος της Τρίπολης) και παρέμειναν υπό ιταλική κυριαρχία ως τη Συνθήκη των Παρισίων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, «υπό το πρίσμα της διατήρησης της ειρήνης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εγκαταστήσει ναυτική βάση και στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά της Λέσβου, της Χίου της Σάμου και την Ικαρία».
Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1947 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Συνθήκη να υπογράφεται ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και την ηττημένη Ιταλία. “Τα νησιά αυτά θα αποστρατικοποιηθούν και θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα», αναφέρει η Συνθήκη των Παρισίων”».
Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.
Μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ακόμα και για τους πιο επιφυλακτικούς Ευρωπαίους ηγέτης φαίνεται πως η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας είναι μονόδρομος. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία εκφράζουν την ανησυχία μήπως η 24η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής είναι μακριά, βλέποντας την κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν και την συγκέντρωση πολλών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Την ίδια ώρα, οι επαφές της ελληνικής διπλωματίας συνεχίζονται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει: «Η Τουρκία έχει πια ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr