Διεθνής Διάσκεψη για τον Λίβανο: Πάνω από 250 εκατ. ευρώ για άμεση βοήθεια


Πέντε ημέρες μετά την τρομακτική έκρηξη που ισοπέδωσε μέρος της Βηρυτού, η διεθνής κοινότητα διαβεβαίωσε σήμερα, Κυριακή (9/8), πως δεν «θα αφήσει τον Λίβανο να πέσει», όμως αξίωσε η βοήθειά της να διανεμηθεί «απευθείας» στον λαό του Λιβάνου και μια «διαφανής» έρευνα να διεξαχθεί για τα αίτια της καταστροφής.

«Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και υπουργοί, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο.

Πρέπει να «δράσουμε γρήγορα», προέτρεψε τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών- δωρητών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Οι περισσότερες από τις χώρες ανακοίνωσαν μια αύξηση της έκτακτης βοήθειάς τους στα θύματα της τεράστιας έκρηξης της Τρίτης στη Βηρυτό, με απολογισμό τουλάχιστον 158 νεκρούς, 6000 τραυματίες, δεκάδες αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το ποσό που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οι δωρητές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο ανέρχεται σε σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η Γαλλία προσέφερε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια.

Οι συμμετέχοντες επέμειναν, επίσης, στην αναγκαιότητα μας «αμερόληπτης, αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας» για τις συνθήκες της τραγωδίας, ενώ πρότειναν να βοηθήσουν τις αρχές του Λιβάνου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε την Παρασκευή το ενδεχόμενο διεξαγωγής οποιασδήποτε διεθνούς έρευνας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφθηκε τη Βηρυτό την Πέμπτη, προέτρεψε, ανοίγοντας τις εργασίας της τηλεδιάσκεψης, τα κράτη που συμμετέχουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να στηρίξουν τους πολίτες του Λιβάνου. Συμπλήρωσε, δε, ότι η διεθνής βοήθεια θα πρέπει να συντονιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη στον Λίβανο.

«Ο ρόλος μας είναι να είμαστε στο πλευρό τους», τόνισε ο Μακρόν από τη θερινή κατοικία του στη γαλλική Ριβιέρα.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε κατά «της βίας και του χάους», προτρέποντας τις λιβανικές αρχές να «ενεργήσουν προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί στο σκοτάδι και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που ο λαός του Λιβάνου εκφράζει αυτή τη στιγμή έννομα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ο ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια για να στηρίξουν τους Λιβανέζους, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στον Λίβανο και αναγνώρισε τις νόμιμες εκκλήσεις των ειρηνικών διαδηλωτών για διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθυνών», τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ