Κορoνοϊός: «Μοντέλο Πόρου» προ των πυλών για την ανακοπή δεύτερου κύματος


Προς δεύτερο «κύμα» της πανδημίας φαίνεται πως κατευθύνεται ολοταχώς η Ελλάδα, με λοιμωξιολόγους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τον δείκτη μετάδοσης του ιού και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λήψη νέων μέτρων από τη Δευτέρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Δευτέρα αποτελεί «βαρόμετρο» για τις εξελίξεις.

Το «μοντέλο του Πόρου» φαίνεται πως προκρίνεται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας -εάν φυσικά αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως ενδέχεται να ακυρωθεί η φετινή ΔΕΘ για να μην δημιουργηθεί νέα εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, Σάββατο, ανακοινώθηκαν 43 κρούσματα κορoνοϊού στη Θεσσαλονίκη και 26 στην Αττική.

Σχεδόν 1.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 945 κρούσματα κορoνοϊού σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για «βαρύ επιδημιολογικό φορτίο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν εξελίσσεται ομαλά».

«Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το , όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα».

Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε μέσω του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά.

«Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, και συνέχισε:

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών».

152 κρούσματα, 17 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 152 νέα κρούσματα του νέου κορoνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Τα 1.405 (25.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.645 (48.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ανακοινώθηκε και ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα σε 211. Εκ των θανόντων 68 (32.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Από το σύνολο των 5.421 κρουσμάτων, 1.405 (25.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2645 (48.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων έχουν ως εξής:

  • 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
  • 43 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
  • πέντε (5) στην Π.Ε. Έβρου,
  • τέσσερα (4) στην Π.Ε. Ημαθίας,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Ικαρίας,
  • δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
  • έξι (6) στην Π.Ε. Καβάλας,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
  • δύο (2) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
  • 10 στην Π.Ε. Λάρισας,
  • δύο (2) στην Π.Ε. Λέσβου,
  • τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
  • τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,
  • δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
  • τρία (3) στην Π.Ε. Πρεβέζης,
  • ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων,
  • δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας,
  • τέσσερα (4) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
  • δύο (2) στην Π.Ε. Χανίων.

Απαγορεύονται οι λιτανείες και οι εμποροπανηγύρεις

Νέα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορoνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Επιπλέον, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορoνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ