Περίπου 30 μονάδες του τουρκικού στόλου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή που ξεκινά από τη Χίο και καταλήγει στο Καστελόριζο
Φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα των Τούρκων έχουν «τραβηχτεί» από τα χωρικά ύδατα – τα οποία είχαν παραβιάσει – και βρίσκονται απέναντι από ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με το militaire.gr, ο κύριος όγκος των δυνάμεων τους παραμένει στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.
Ο ελληνικός στόλος είναι εκεί και παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των Τούρκων.
Σε «κομβική» περιοχή βρίσκονται και δύο ελληνικά υποβρύχια, την ίδια ώρα που το Oruc Reis παραμένει ακόμη αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.
Απάντηση Ελλάδας – Κύπρου στην Τουρκία: Εξέδωσαν αντιNAVTEX για την ίδια περιοχή
Δική τους Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική στο Καστελόριζο.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με anti-Navtex για την ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.
Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:
- 33 55.22 N – 027 59.83 E
- 34 58.25 N – 030 31.50 E
- 34 18.18 N – 030 54.52 E
- 34 17.03 N – 030 06.12 E
- 33 49.13 N – 030 06.38 E
- 33 40.95 N – 028 46.62 E
- 33 47.37 N – 028 20.27 E
- 33 52.98 N – 027 59.97 E
Η προκλητική απάντηση της Άγκυρας στην Αθήνα
Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Navtex στο Καστελόριζο συνεχίζοντας την προκλητική της στάση.
Συγκεκριμένα, στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της Navtex από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως η Navtex είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:
«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το πλοίο Oruç Reis ορίστηκε μέσω NAVTEX (σ.σ. Ναυτική Οδηγία προς Ναυτιλλομένους), η οποία εκδόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι μπορεί ως ερευνητικό σκάφος να διεξαγάγει μια νέα σεισμική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από την 21η Ιουλίου 2020».
«Το Oruç Reis βρίσκεται εντός της της θαλάσσιας ζώνης όπου μπορεί να διεξαγάγει έρευνες, ήτοι εντός της υφαλοκρηπίδας που η χώρας μας έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και εντός της περιοχής αδείας που έχει δοθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) από το 2012. Αρχικά σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχή, είχε επιχειρήσει το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasha», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Και προσθέτει: «Παρά το γεγονός αυτό, η Ελλάδα ήγειρε ενστάσεις ως προς τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ερευνών ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα βασίζει το συγκεκριμένο ισχυρισμός στην ύπαρξη νησιών, ιδίως του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα. Αυτή η μαξιμαλιστική αξίωση σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης του το τουρκικό ΥΠΕΞ.