Σημαντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό για το 2019 δεν αναμένεται να υπάρξουν. Και αυτό όχι διότι υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των εργοδοτών αλλά γιατί τα στατιστικά στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αποφάσεις δεν δικαιολογούν αυξήσεις σε ποσοστό άνω του 1-2%. Έτσι, οι μεικτές αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 11,5 ευρώ ενώ τα «καθαρά» θα περιοριστούν κάτω από τα 10 ευρώ επιπλέον στο 8ωρο ή κάτω από τα πέντε ευρώ για όποιον εργάζεται ως μερικώς απασχολούμενος.
Η διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει. Τα απαραίτητα βήματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο αλλά η εικόνα όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη, δεν αναμένεται να αλλάξει άρδην. Έτσι:
1. Η παραγωγικότητα της εργασίας, ύστερα από σειρά ετών κατά την οποία καταγραφόταν πτωτική πορεία, φέτος αναμένεται να κλείσει οριακά στο +0,2% ενώ για το 2019 θα φτάσει στο +0,4%. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την υψηλά ανεργία που προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το 18% και για την επόμενη χρονιά, δεν θα επιτρέψει μεγάλες αυξήσεις στο βασικό μισθό.
2. Βασικό ρόλο παίζει και ο πληθωρισμός. Για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, επίσης δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ούτε από αυτό το «μέτωπο» υπόβαθρο για σημαντικές αυξήσεις.
Ουσιαστικά αλλαγή στον μισθό τους θα δουν μόνο οι νέοι κάτω των 25 ετών καθώς γι’ αυτούς ο μικτός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 600 ευρώ από 511 ευρώ που είναι σήμερα. Όμως, οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών είναι λιγότεροι από 110.000 άτομα ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η αύξηση θα οδηγήσει και σε τροποποίηση των συνθηκών εργασίας και κυρίως αν θα φέρει μείωση των ωρών απασχόλησης από τις 8 στις 4 ώρες.